Volledig scherm
Het Syrische leger heeft de historische stad Palmyra heroverd. © afp

Syrisch leger herovert stad Palmyra op IS

Het Syrische leger heeft zondag de historische stad Palmyra heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat melden verschillende bronnen. De Syrische televisie citeerde een militaire bron die bevestigde dat het leger en zijn bondgenoten ,,de volledige controle over de stad Palmyra'' hebben overgenomen.

Daarmee is Islamitische Staat een gevoelige nederlaag toegebracht. De terreurgroep had de woestijnstad in mei 2015 ingenomen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat er zondagmorgen nog steeds geweervuur viel te horen in het oostelijke deel van de stad. Maar het grootste deel van de IS-strijders is weggetrokken, waardoor Palmyra nu onder controle van het regeringsleger staat.

Zware gevechten
De herovering zat er, geholpen door Russische luchtsteun, al enkele weken aan te komen. Na zware gevechten waren zaterdag delen van de stad in Syrische handen gevallen. Het ging om wijken in het westen en noorden van Palmyra, waarin de oude burcht en de befaamde ruïnes liggen.

Observatorium-directeur Rami Abdulrahman zei dat vierhonderd IS-strijders zijn omgekomen in de strijd om Palmyra, die hij beschreef als de grootste nederlaag voor de terreurgroep sinds die in 2014 een kalifaat in bepaalde gebieden in Syrië en Irak had uitgeroepen. 

Belangrijk
Het duizenden jaren oude Palmyra was sinds mei vorig jaar in handen van IS. Het is een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. Er zijn talloze tempels, zuilenrijen, badhuizen, theaters en siergraven, voornamelijk uit de Romeinse periode.