Volledig scherm
Een Syrische soldaat houdt een IS-vlag vast na de herovering van de stad. © AFP

Syrisch leger zet flinke stap met herovering Palmyra op IS

Het Syrische leger heeft zondag een belangrijke slag tegen IS gewonnen in Syrië door de stad Palmyra terug te winnen. Het is de grootste overwinning van het Syrische regime sinds het begin van de militaire interventies in het land.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

Na Palmyra hoeft het Syrische leger alleen nog maar Al-Alianiyé terug te winnen om de controle over de Syrische woestijn terug te krijgen en de grens met Irak te bereiken, die voor het grootste deel door jihadisten wordt beheerst. 

Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP leek Palmyra zondag op een spookstad, aangezien bijna alle inwoners de stad waren ontvlucht vanwege de bombardementen van de afgelopen dagen. Een enorme ravage is achtergebleven na de hevige gevechten. De Syrische regering is van plan de stad weer op te bouwen.

De Syrische president Bashar al-Assad noemde de herovering 'een belangrijke prestatie'. Vladimir Poetin feliciteerde hem per telefoon. Assad zou volgens het Kremlin tegen Poetin gezegd hebben 'een stevige waardering' te hebben voor de hulp van Rusland. 

Nederlaag
Gesteund door Rusland begon het Syrische leger op 7 maart een offensief tegen IS om Palmyra terug te winnen, dat in mei 2015 in handen van de groepering viel. In die strijd overleden tot nu toe zo'n 400 jihadisten. Het verlies van Palmyra is de tweede grote nederlaag voor IS in Syrië, na die in Kobane in januari 2015. 

De strijd om Palmyra was een van de voornaamste gevechten in Syrië, waar sinds een maand een wapenstilstand geldt tussen niet-jihadistische rebellen en de regering. In het kader van die wapenstilstand waren er indirecte onderhandelingen in Genève tussen het regime en de oppositie om tot een oplossing van het conflict te komen. De VN hoopt dat er een nieuwe onderhandelingsronde komt rond 9 april.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP