Volledig scherm
Voor het eerst worden de statistieken openbaar van het aantal keer dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten taps hebben gezet om af te luisteren. © ANP XTRA

Taps door inlichtingendiensten in tien jaar verdrievoudigd

UpdateHet aantal taps door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn in tien jaar tijd verdrievoudigd. Vandaag zijn voor de statistieken van het aantal taps voor het eerst openbaar gemaakt: geheime diensten tapten in 2017 ruim 3.500 keer. Het gaat dan om het plaatsen van een telefoontap, een internettap of microfoons.

Dat melden bewindsvrouwen Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) vandaag aan de Kamer. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) plaatste de meeste taps namelijk 3.205. Bij de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) gaat het om 348 taps. 

De afgelopen jaren is het aantal flink toegenomen. In 2002 ging het bij de AIVD om 559 taps, in 2006 stond de teller op ruim 13000 en in 2012 kwam het aantal boven de 2000. De MIVD tapte in 2004 in totaal 19 keer af. Het aantal taps kwam bij deze organisatie in 2015 pas boven de 100. 

De ministers wijten de stijging aan de 'de toegenomen dreiging op het gebied van contraterrorisme, cyber en de instabiele geopolitieke situatie aan de buitengrenzen van Europa', zo schrijven zij. Daarnaast is ook het gebruik van het apparaten, zoals smartphones en tablets, de laatste jaren is verveelvoudigd. 

Lees door onder de grafiek.

Tablet

Volledig scherm
Rob Bertholee, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), hoopt dat de nieuwe wet op de inlichtingen diensten steun krijgt bij het raadgevend referendum. © ANP

 Een persoon of organisatie kan op verschillende manieren en op meerdere apparaten afgeluisterd worden. In de cijfers tellen alle uitgevoerde afluisteracties mee. ,,Dus als bijvoorbeeld een terreurverdachte twee telefoons heeft en een tablet, dan wordt dat in deze cijfers drie keer meegeteld'', legt woordvoerder Rinske Wieman van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit. 

De politie luistert in Nederland veel meer mensen af. In 2016 stonden er bijna 25.000 telefoonnummers onder de tap, staat in het jaarverslag van de politie. Dat komt neer op ruim 1.400 taps per dag. 

De gegevens zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom. De Raad van State oordeelde in december dat onvoldoende was gemotiveerd waarom de cijfers geheim zouden moeten blijven. Voortaan worden de gegevens opgenomen in de jaarverslagen van de AIVD en MIVD. 

De gegevens komen een week voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) naar buiten. De Nederlandse bevolking mag zich in maart in het stemhokje uitspreken voor of tegen de wet, die de AIVD en MIVD ruimere toegang geeft tot digitale informatie.