Taps in clubhuis No Surrender bewijs voor drugshandel en geweld

Hak- en snuifgeluidenDe politie heeft vanochtend in alle vroegte een inval gedaan in het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen. Uit taps van de politie zou blijken dat in het gebouw structureel misdrijven worden gepleegd, waaronder drugshandel en geweldsdelicten. Er is in het gebied nu een noodbevel van kracht. Ook zijn er hekken rond het complex geplaatst en is een bestuurslid aangehouden. In een reactie noemt No Surrender de actie 'te triest voor woorden'. De motorclub zegt wel weer ergens anders op te zullen duiken.

De politie blijkt al maanden bezig te zijn met het clubhuis. Gedurende een half jaar zijn er gesprekken afgeluisterd tussen leden van de club in het clubhuis. Volgens de politie waren op de taps 'snuif- en hakgeluiden' te horen. Geluiden die wijzen op het gebruik van harddrugs. Er werden ook prijsafspraken gemaakt en er werd onderling gesproken over de winst. Leden werden in het clubhuis bovendien mishandeld. 

Zwijgplicht
Officier van justitie Pieter van Rest schetste vandaag tijdens een toelichting op de actie een beeld op basis van de afluisteroperatie. Daaruit zou zijn gebleken dat nieuwe leden duizenden euro's lidmaatschapsgeld moeten betalen, drugs moeten kopen bij één van de bestuursleden en desnoods met geweld worden gewezen op hun zwijgplicht tegenover de buitenwacht. Wordt die niet nagekomen, dan volgen boetes, maar ,,mensen krijgen soms ook forse klappen'', aldus Van Rest. Leden die 'uit clubbelang' in de gevangenis zitten kregen geld uit de clubkas.

Quote

Het is aanneme­lijk geworden dat het gebouw structu­reel wordt gebruikt voor het plegen van misdrijven

Gemeente Emmen

Sluiting
Het clubhuis is op bevel van de burgemeester gesloten en de leider van No Surrender, - en tevens de baas van het clubhuis - Henk Kuipers is op de hoogte gesteld. Het noodbevel moet acties van No Surrender tegen de inval en de sloop voorkomen. Ook is gebleken dat het clubhuis zonder vergunning is gebouwd. Het clubhuis speelt volgens politie-informatie een belangrijke rol voor de clubleden in Noord-Nederland. Het geldt als 'mother-chapter', aangezien veel andere chapters geen clubhuis (meer) hebben.

Ook onderzoekt de politie een woning van een No Surrender-bestuurslid. De bewoner, een 48-jarige man uit Klazienaveen, is gearresteerd op verdenking van handel in verdovende middelen. De actie is een gevolg van het aftappen van het clubgebouw door het Openbaar Ministerie. Volgens het OM is op de taps te horen hoe leden in drugs handelen en gebruiken. Er werd onderling geld ingezameld om advocaten te kunnen betalen en gesproken over de export van drugs naar Duitsland en Denemarken. Cocaïne en speed werden gebruikt en verhandeld.

Volledig scherm
Henk Kuipers © anp

Kuipers
Henk Kuipers van No Surrender heeft inmiddels op Facebook gereageerd op de inval.Hij noemt de actie 'te triest voor woorden' en hekelt de actie tegen zijn twee dochters, die vrijdagochtend op weg naar school met getrokken pistolen door de politie uit de auto van een buurvrouw zouden zijn gehaald.

Kuipers is niet alleen voorman bij het chapter in Emmen en het landelijke chapter van de motorclub, maar wil met zijn politieke partij Rechtdoor tevens meedoen aan de parlementsverkiezingen in maart. ,,De politie lichtte me vanmorgen in, omdat ze willen dat het rustig verloopt. Nou, wij laten het rustig verlopen. Het gevolg is dat we zonder clubhuis niet meer op één plek zitten. We zitten straks overal. We zullen toch ergens naartoe moeten en dat gaan we ook doen.

Kuipers zegt niet onder de indruk te zijn van de inval. ,,Misschien gaan we wel naar een plek buiten de gemeente Emmen. Misschien wel naar Assen of Hoogeveen. Of naar Duitsland, dat is hier vlakbij. We kunnen ook gaan rondreizen naar verschillende plaatsen. Zo is de club ook ontstaan. Dus burgemeester, je hebt ons hier niet mee.''

Noodbevel
Het gebied rond het clubhuis is afgezet en er geldt een noodbevel uit vrees voor acties van de motorclub of sympathisanten: niemand mag het gebied in zonder toestemming. Locoburgemeester Bouke Arends, basisteamchef Lineke Bennema en officier van justitie Pieter van Rest geven straks een toelichting op de actie bij het clubhuis.

Heel uitzonderlijk is de inval niet. De politie is al langer bezig met acties tegen de motorclub No Surrender. Er werden eerder invallen gedaan. Ook werden al zes leden aangehouden voor de ontvoering en mishandeling van een afvallig lid. Volgens experts en politici worden motorclubs gebruikt voor criminele activiteiten. De roep om de clubs te verbieden begint dan ook steeds luider te klinken.