Volledig scherm
© anp

Te laat verstuurde post kost Defensie tonnen

Getreuzel op de juridische afdeling van het ministerie van Defensie is het departement duur komen te staan. Maar liefst 171 ontevreden medewerkers die een klacht indienden, kregen 1260 euro uitgekeerd omdat de juristen niet op tijd een brief terugstuurden.

Quote

Dit trage gedoe frustreert militairen enorm

Advocaat Sebas Diekstra

Het noodlijdende ministerie was daardoor in 2015 in totaal meer dan 313.000 euro kwijt aan schadevergoedingen. Dat is ruim 2,5 keer zo veel als een jaar eerder, toen er nog 120.000 euro moest worden uitgekeerd aan eigen medewerkers die met smart wachtten op een antwoord op hun grieven. 

Advocaten zijn verbijsterd over het in hun ogen 'weggegooide geld'. ,,Hoe moeilijk kan het zijn om binnen 6 weken een besluit te nemen?'' zegt advocaat Sébas Diekstra. ,,Dit trage gedoe frustreert militairen enorm.'' 

De schadevergoedingen zijn extra schrijnend omdat het ministerie van Defensie al jaren schreeuwt om meer budget. Scheidend landmachtgeneraal Mart de Kruif beklaagde zich begin deze maand nog in deze krant dat de helft van de legervoertuigen niet inzetbaar is omdat ze gebreken hebben en er geen geld is om ze goed te onderhouden.

Reorganisatie
Volgens woordvoerder Klaas Meijer van het ministerie van Defensie lukte het juristen niet om op tijd te reageren op de klachten van de eigen medewerkers omdat er afgelopen jaar fors meer bezwaren waren als gevolg van de ingrijpende reorganisatie. Daarbij moesten 4000 militairen van baan veranderen. ,,Daar was niet iedereen het mee eens en daarom zagen we dat dit in 2015 tot fors meer bezwaren heeft geleid.''