Volledig scherm

Tehuizen en families: 'Stop kaalslag van langdurige zorg'

Bestuurders van verpleeghuizen voor ouderen en chronisch zieken hebben grote moeite met de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de langdurige zorg. Ook de bewoners zelf en hun familieleden zijn erg bezorgd over de verdere kaalslag vanaf 2017.

Quote

Nog 500 miljoen euro eraf is fataal voor kwaliteit

De plannen om het mes nog dieper in de langdurige zorg te zetten, staan in het regeerakkoord. In een brandbrief aan de politiek schrijft de organisatie van zorgondernemers ActiZ dat basiszorg dan 'niet meer verantwoord' geleverd kan worden en dat investeringen in kwaliteit voor niets zijn geweest.

,,In deze kabinetsperiode is er al fors op het volume én op de tarieven in de langdurige zorg bezuinigd," klinkt de noodkreet. De zwaardere zorg in de instellingen heeft bovendien extra klappen gehad doordat de politiek in een vorige ronde besloot de thuishulp deels te ontzien.

Anoniem
Ook familieleden van bewoners van instellingen uiten in emotionele brieven anoniem hun grieven. ,,Steeds minder tijd is er om met bewoners zoals mijn vader dingen te doen. De medewerkers doen reuze hun best, maar zitten ook in een spagaat."

Een ander schrijft: ,,Nog meer bezuinigingen. De verzorging heeft er een hele klus aan en ze zijn blij met de hulp van vrijwilligers. Maar dat zijn er helaas wel te weinig. En wij kunnen ook niet de hele dag of elke dag bij ons familielid zijn."

Zorgbestuurder Irma Harmelink van de instelling ZorgAccent uit Overijssel herkent de problemen die ActiZ signaleert. ,,Steeds meer wordt de financiering teruggebracht tot het hoogst noodzakelijke," zegt zij.

Voorjaarsnota
Deze krant meldde eerder al dat staatssecretaris Van Rijn liefst zelf ook af zou willen van de geplande volgende bezuiniging op de langdurige zorg, die voor de ene helft neerkomt bij ouderen en voor de andere helft bij gehandicapten. Op het Binnenhof maakt dit naar verluidt deel uit van onderhandelingen over de Voorjaarsnota.

De grenzen van het haalbare zijn volgens een ActiZ-woordvoerster nu wel bereikt. ,,Je kunt een citroen wel blijven uitknijpen, maar uiteindelijk komt er geen sap meer uit."

De Tweede Kamer praat vandaag over ouderenzorg. D66 wil opheldering over de brandbrief en de zorgen van familieleden. ,,Van Rijn geeft uitvoering aan de bezuinigingen. We horen nu vanuit ActiZ dat dit leidt tot grote problemen. Wij verwachten dan ook een oplossing van de staatssecretaris," zegt Kamerlid Vera Bergkamp.

 1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
  PREMIUM
  coronavirus

  Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

  Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.
 2. LIVE | ‘Betalingsproblemen voor 9.000 huurders’; VS op slot voor reizigers uit Brazilië

  LIVE | ‘Betalings­pro­ble­men voor 9.000 huurders’; VS op slot voor reizigers uit Brazilië

  Het aantal patiënten op de IC's in ons land daalt verder. Vandaag hebben 223 coronapatiënten intensieve zorg nodig, 4 minder dan zaterdag. In Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk daalt het aantal coronadoden behoorlijk, terwijl in Spanje juist sprake is van een lichte stijging. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.