Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Ten Hag is de Twentse, schorre variant op ‘Gio’ geworden

ColumnErik ten Hag is volgens columnist Sjoerd Mossou misschien wel de meest atypische Ajax-trainer aller tijden. ‘Hij is een knuffelprovinciaal met een schichtige blik en een nasaal Tukker-accent.’ 

Quote

Erik ten Hag is opeens veranderd in een bijzonder soort antiheld

Erik ten Hag praat wat anders dan voorheen. Geen idee of het u is opgevallen, maar hij gebruikt minder moeilijke woorden en minder cryptische woordcombinaties. Zijn zinnen zijn saai, maar wel netjes afgemeten.

Persoonlijk vind ik dat jammer, de taal van Ten Hag kende voorheen vaak prachtige, hoekige pareltjes. ,,Traag in de handeling. Hoog in de concentratie. Sterktes neutraliseren. Een blessureprovocatief veld bespelen. Veel energie erin stoppen.’’

Maar naarmate het voetbal van Ajax beter en aantrekkelijker werd, transformeerde Ten Hag juist tot een man van wat zuinige, dertien in een dozijn clichés. Hij zegt zulke normale dingen, zo weinig opzienbarends, dat hij een soort Twentse, schorre variant op Giovanni van Bronckhorst is geworden.

Maar bovenal is Erik ten Hag opeens veranderd in een bijzonder soort antiheld. Collega Daniël Dwarswaard beschreef het gisteren al: hoe het uitvak van Ajax zijn naam scandeerde in Lissabon, in Estadio Da Luz, en wat een mijlpaal dat stiekem is voor een boertje uit Haaksbergen.

Erik ten Hag is gekleineerd en belachelijk gemaakt, beschimpt en uitgelachen.

De kritiek was soms terecht, in zijn eerste vijf maanden was er geen spoortje van verbetering zichtbaar, maar dit verhaal ging veel verder dan kritiek alleen. Van Ten Hag werd een karikatuur gemaakt, een dwaas.

  1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
    Mueller ontevreden over Trump

    ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

    Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.