Therapie van de toekomst: Geen ADHD meer met een simpel dieet
Wageningen University & ResearchHeeft u een zoon met ADHD, in de leeftijd 8 t/m 10 jaar? Doe dan mee aan belangrijk onderzoek naar voeding en ADHD!
Delen per e-mail
ADHD door voeding
ADHD kan bij 6 op de 10 kinderen verdwijnen na het volgen van een kortdurend streng dieet, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook is gebleken dat de ADHD-problematiek weer terug kan keren door het eten van doodgewone voedingsmiddelen, zoals aardappel, rundvlees, rozijnen of meloen. Hoe kan het dat onze dagelijkse voeding zo’n groot effect heeft op ADHD? Dat wordt nu onderzocht aan de Wageningen Universiteit in een nieuwe studie, de BRAIN-studie. Meer informatie vindt u op de website, www.brain-studie.nl.
Huidige therapie
ADHD wordt vaak behandeld met medicijnen. Helaas werkt medicatie niet de hele dag. Ook zijn de langetermijneffecten van medicatie nog niet bekend. Veel ouders zijn daarom op zoek naar alternatieve behandelmethodes. Meer onderzoek naar ADHD en voeding is dus hard nodig, zodat elk kind met ADHD zo goed mogelijk geholpen kan worden.
Het fewfoods-dieet (RED-dieet)
Tijdens de BRAIN-studie volgen de kinderen gedurende 5 weken een fewfoods-dieet, in Nederland beter bekend onder de naam RED-dieet (Restricted Elimination Diet). Dit dieet bestaat uit een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen en werd ook gebruikt tijdens eerder onderzoek (de INCA-studie). Het dieet wordt per kind aangepast, omdat elk kind op andere voedingsmiddelen kan reageren. Het RED-dieet is zeer effectief en heeft grote impact op het gedrag van kinderen met ADHD, maar het is ook zwaar. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hóe het dieet werkt.
De BRAIN-studie
Het BRAIN-team onderzoekt wat er precies gebeurt in het lichaam als kinderen het RED-dieet volgen. Het hele traject van darm tot hersenen wordt onder de loep genomen. Met behulp van bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek wordt nagegaan of bijvoorbeeld de darmbacteriën betrokken zijn bij de gevoeligheid voor voeding. En met fMRI-scans wordt onderzocht wat er gebeurt in de hersenen.
Preventie van ADHD is mogelijk
De onderzoekers hopen biomarkers te vinden die kunnen voorspellen of een kind op voeding reageert of niet. In de toekomst kan wellicht met behulp van een bloed- of urinetest vastgesteld worden of het zinvol is om het RED-dieet te volgen. Bovendien, als er meer kennis is over hóe voeding werkt bij kinderen met ADHD, zou een makkelijker dieet of zelfs een voedingssupplement ontwikkeld kunnen worden, waardoor het RED-dieet uiteindelijk niet meer nodig is.
We hebben ons kind weer terug!
Het belang van de studie is dus groot: Bijna 100.000 Nederlandse kinderen kunnen hier in de toekomst baat bij hebben. Op dit moment zijn de onderzoekers van de BRAIN-studie op zoek naar de laatste 50 deelnemers. Rechtshandige jongens van 8 t/m 10 jaar kunnen dus nog aangemeld worden om het RED-dieet te volgen.
Onderstaande trailer laat zien wat een dieet kan doen tegen ADHD: ouders, leerkracht en kinderen vertellen hun verhaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.