Volledig scherm
© ANP

Timmermans uit kritiek op wc-wet in North-Carolina

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft zaterdag op Facebook felle kritiek geuit op de zogenoemde wc-wet van de Amerikaanse staat North-Carolina.

Volledig scherm
Timmermans © EPA

Volgens deze wet moeten transgenders op basis van hun geboortegeslacht openbare toiletten en kleedkamers gebruiken. Wie als man geboren is en later als vrouw door het leven gaat moet toch naar het mannentoilet.

Kinderachtig
'Een kinderachtige uiting van bekrompen onverdraagzaamheid", meldt Timmermans op zijn Facebookpagina. Hij probeert zich voor te stellen hoe een Amerikaanse politieman bij een openbaar toilet aan een vrouwelijke bezoeker om haar geboortebewijs vraagt om er zeker van te zijn dat ze wel als vrouw is geboren. 'Nogal vernederend voor die state trooper".

Timmermans onderschrijft de actie van rockzanger Bruce Springsteen die uit protest tegen de wet een concert in North-Carolina heeft afgezegd. Springsteen: ,,Ik vind het een poging van mensen die een hekel hebben aan progressieve opvattingen om de vooruitgang in ons land op het gebied van mensenrechten tegen te houden.''