Volledig scherm
© anp

Toch geen extra geld voor asielkinderen op basisschool

Basisscholen vinden het 'absurd' dat ze geen extra geld krijgen voor de opvang van asielzoekerskinderen. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) wil de scholen niet langer dan een jaar extra ondersteunen. Volgens brancheorganisatie PO Raad komen de lessen voor andere kinderen daardoor in gevaar.

Quote

Deze asielkinde­ren zullen met een taalachter­stand op allerlei scholen in het land instromen

Rinda den Besten, voorzitter PO Raad

Het geld dat de scholen in het eerste jaar krijgen, is volgens de PO Raad al bijna op voordat de kinderen goed en wel zijn gesetteld. Ze verhuizen de eerste maanden vaak meerdere malen en bezoeken verschillende scholen.

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff wist eerder nog een motie door de Kamer te krijgen, waarin hij ervoor pleitte de basisscholen - net als het middelbaar onderwijs - twee jaar geld te geven voor taallessen. Het bleek een vergissing; de PvdA had per ongeluk voor gestemd, maar was tegen. Het is voor Dekker één van de redenen om het plan naast zich neer te leggen. Hij stelt dat de basisscholen na een jaar nog steeds extra geld voor de kinderen krijgen, maar dan vanuit het potje voor onderwijsachterstanden.

Kwaliteit
Dat is niet waar, zegt de PO Raad, want veel leerlingen hebben hoogopgeleide ouders. Alleen kinderen van laagopgeleide ouders komen in aanmerking voor het onderwijsachterstandenpotje. Bovendien bezuinigt het kabinet op die budgetten. ,,Dit zal invloed hebben op de kwaliteit van ons primair onderwijs,'' waarschuwt voorzitter Rinda den Besten. ,,Deze asielkinderen zullen met een taalachterstand op allerlei scholen in het land instromen. Leraren moeten meer aandacht voor die leerlingen hebben.''

Ook GroenLinkser Grashoff begrijpt de afweging van Dekker niet. ,,De meeste kinderen komen uit Arabisch sprekende landen. Die lopen echt die taalachterstand niet binnen een jaar in,'' betoogt hij.