Volledig scherm
© ANP

'Treinreizigers: maak foto's van overvolle treinen'

Treinreizigers moeten foto's gaan maken van overvolle treinen. Met die oproep komt de organisatie ConsumentenClaim, die zo bewijsmateriaal wil verzamelen voor een mogelijke rechtszaak tegen de NS.

De organisatie riep de NS eerder op reizigers een groot deel van de reiskosten terug te betalen als ze last hebben gehad van overvolle treinen. De vervoerder zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om een materieeltekort te voorkomen. De NS liet toen weten niet in te gaan op de eis om een financiële vergoeding.  

Vorig jaar kwam er een recordaantal klachten binnen bij reizigersorganisatie Rover over het tekort aan zitplaatsen. De NS maakte eind vorig jaar bekend dat onderhoud aan oude treinen wordt uitgesteld en langer in de running blijven tegen de drukte.

Structureel probleem
ConsumentenClaim vraagt reizigers om de komende twee weken foto's aan te leveren van drukte in de treinen. ,,Door middel van aanééngesloten reeksen foto's kan worden aangetoond dat het niet sporadisch druk is in de trein, maar dat het om een structureel probleem gaat'', aldus de organisatie.

Eerder zei directeur Stef Smit van ConsumentenClaim dat het tijd wordt om de NS een keer aan te pakken voor het probleem. ,,Ik wilde ze wel eerder aanpakken, maar er ontbrak steeds een juridisch haakje om de claim aan op te hangen'', legt Smit uit.

Het is nog onduidelijk of het tot een rechtszaak komt. De NS heeft aangegeven met ConsumentenClaim in overleg te willen blijven.