Tri
Volledig scherm
Tri © Herman Stöver

Tri (13) uit Wageningen mag in Nederland blijven

De 13-jarige Tri en zijn gezin mogen in Nederland blijven. Dat heeft de burgemeester van Wageningen bekendgemaakt op Twitter. ,,Gigantische blijdschap bij de familie Pham", schrijft hij.

De 13-jarige is erg blij met het nieuws. ,,Ik mag gewoon blijven!", zegt hij tegen De Gelderlander. ,,Dit had ik echt niet verwacht."

Tri dreigde te worden uitgezet naar Vietnam, het land dat zijn ouders een jaar voor zijn geboorte ontvluchtten. De actiegroep 'Tri moet blijven' startte een petitie en riep de afgelopen dagen mensen op om te protesteren tegen de uitzetting.

De familie Pham mag blijven door een besluit van staatssecretaris Dijkhoff. Die heeft gebruikgemaakt van zijn 'discretionaire bevoegdheid'. Daardoor kan de staatssecretaris in specifieke gevallen toch een verblijfsvergunning verlenen.

Quote

We zijn nu allemaal feest aan het vieren.

Tri (13)
Vorig jaar werd ook al eens geprotesteerd tegen de uitzetting van Tri
Volledig scherm
Vorig jaar werd ook al eens geprotesteerd tegen de uitzetting van Tri © anp

Onterecht
Dijkhoff liet onlangs nog weten dat hij geen aanleiding zag om een uitzondering te maken voor de familie Pham. Oud-Kinderombudsman Dullaert sprong voor de jongen in de bres. Hij vond dat Tri onterecht werd uitgezet. 

Tri hoorde bij de groep asielkinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland woonden, maar niet onder het kinderpardon vielen. Hij kreeg geen verblijfsvergunning omdat hij onder toezicht stond van de gemeente. Tri had eigenlijk onder toezicht van het Rijk moeten staan.

Actie
Onbegrijpelijk, vonden veel inwoners van Wageningen. Zij besloten een actie te organiseren voor Tri. Aankomende vrijdag zouden zij een 'menselijke ring' vormen rond de jongen.

De actie van komende vrijdag gaat door, maar krijgt een feestelijk karakter. De 13-jarige is opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid is. ,,We zijn nu allemaal feest aan het vieren."

  1. Coronaroddel over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’
    PREMIUM

    Coronarod­del over dochter kost bakker in Wezep klanten: ‘Het fatsoen is helemaal weg!’

    Wat een roddel in een dorp niet teweeg kan brengen. Eigenaar Ipo Oosterhuis van bakkerij Kroese in Wezep weet niet wat hem overkomt als maandag een bericht over zijn dochter viraal gaat in het dorp. Dat ze corona heeft en voor besmettingsgevaar zou zorgen. Leveranciers bellen af en klanten blijven weg. ,,Het fatsoen is weg. En morgen wordt mijn moeder begraven, ik heb niet eens tijd om te rouwen.’’