Volledig scherm
Trump versus Comey © EPA

'Trump moet doodsbang zijn voor James Comey'

Als er één man is voor wie Donald Trump het in zijn broek moet doen, dan is het James Comey. De ex-FBI-directeur deinst voor niemand terug en weet ook precies hoe hij zich moet indekken.

Barack Obama sprak duidelijke woorden, toen hij Comey in 2013 voordroeg als FBI-directeur. Hij noemde de man ‘woest onafhankelijk’ en ‘diep integer’, iemand die ‘niks geeft om politiek’ en ‘alleen maar wil dat de klus geklaard wordt’.

President Trump sprak ook duidelijke woorden, toen hij Comey vorige week de deur uit schopte. Een ‘opschepper’ was zijn oordeel, iemand ‘die alleen maar voor de bühne speelt’.

Je zou misschien kunnen zeggen dat de waarheid in dit soort affaires meestal in het midden ligt. Maar het wordt steeds duidelijker dat James B. Comey uit New Jersey een groot gevaar vormt voor Trump. Het laatste voorbeeld daarvan is een uitgelekt memo, waarin staat dat de president hem expliciet heeft gevraagd om het onderzoek naar Michael Flynn te stoppen. Deze voormalige nationale veiligheidsadviseur ligt onder de loep vanwege verdachte betrekkingen met Rusland.

Goed ingeschat

Quote

We hebben mensen nodig die niet liegen

Benjamin Wittes, Brookings Institute

Het is niet alleen de inhoud van het memo waar Trump zich zorgen over moet maken (heeft hij inderdaad een FBI-onderzoek belemmerd?), maar ook het bestaan ervan. Trump had namelijk kunnen weten dat hij niet zomaar alles tegen Comey kan zeggen. Die staat er om bekend dat hij precieze aantekeningen bijhoudt van gesprekken die later weleens problemen zouden kunnen opleveren. En hij mag dan wel niks om politiek geven, hij heeft wel precies goed ingeschat dat zijn conversaties met Trump in die categorie vallen.

Mocht hij op basis van dit memo op een hoorzitting van het Congres moeten verschijnen, dan heeft Trump nog meer redenen om in paniek te raken. Comey heeft in het verleden al meerdere malen aangetoond dat hij totaal niet onder de indruk is van macht.

Illegaal afluisterplan

Zo weigerde hij in 2004, als betrokken openbaar aanklager van de regering-Bush, zijn handtekening te zetten onder een vergaand (want illegaal) afluisterplan van het Witte Huis. Drie jaar later getuigde hij hierover voor het Congres, en daarbij nam hij geen blad voor de mond. Hij werd toen een ‘bewaker van de Grondwet’ genoemd.

Hij deed verder liefst drie keer onderzoek naar de Clintons. De eerste twee keer was Bill nog president en ging het om een omstreden onroerend-goed-deal en een presidentieel pardon voor een verdachte zakenman. Deze vielen echter in het niet bij de laatste keer. Twee weken voor de verkiezingen van afgelopen november maakte hij bekend dat de FBI aanvullend onderzoek ging doen naar e-mails van Hillary’s privé-server. Volgens Hillary zelf heeft dit haar het presidentschap gekost.

Bang

Comey is dus niet bij iedereen geliefd, of het nu Democraten zijn of Republikeinen. Dat doet er niet toe, zo schreef Benjamin Wittes van de denktank Brookings Institute deze week in de New York Times: ,,We moeten bang zijn dat we de dingen verliezen die we zo van hem haten. Comey is open, hij liegt niet, hij antwoordt, hij geeft documenten vrij. We hebben mensen nodig die niet liegen. Verder kent hij geen angst en wil hij ten koste van alles onafhankelijk zijn. Als je president Trump bent, is er niemand om banger voor te zijn.”

Er gaan in de Verenigde Staten steeds meer stemmen op om Donald Trump af te zetten vanwege berichten over gelekte geheime informatie aan Rusland en het verhinderen van een FBI-onderzoek. Kan de president worden weggestuurd? En zo ja, hoe werkt dat precies?