'Turk en Marokkaan minder snel crimineel in gastvrije gemeente'
In tolerante, multiculturele gemeenten is de kans kleiner dat allochtonen in de criminaliteit belanden. Vooral bij Turkse Nederlanders maakt dat een flink verschil. Het kan gevolgen hebben voor de manier waarop we in Nederland naar integratie kijken.
Dat stellen onderzoekers van onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij vergeleken de criminaliteitscijfers in Nederlandse gemeenten met gegevens over de houding tegenover allochtonen in die gemeenten.Het resultaat is dat in gebieden met een minder tolerante houding naar migranten (vaak plaatsen in de Bible-belt en Limburg) relatief meer Marokkaanse en Turkse Nederlanders verdacht worden van criminaliteit. In regio’s waar volgens de onderzoekers meer multiculturalisme is (de Randstad, Noord-Nederland) zijn die criminaliteitscijfers onder beide groepen lager.
Oververtegenwoordigd
Allochtonen zijn al jaren oververtegenwoordigd in de Nederlandse criminaliteitsstatistieken. ,,Minder bekend is dat die cijfers verschillen per gemeente”, stelt Arjen Leerkes, socioloog aan de Erasmus Universiteit en onderzoeker bij het WODC, het onderzoekscentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,Nu blijkt dat vooral Turkse mannen een lagere kans hebben om als dader geregistreerd te staan als zij in een multicultureel georiënteerde gemeente wonen. Dat zijn gemeenten waar de inwoners culturele verschillen minder afwijzen en waar men meer bereid is om migranten op te nemen in de samenleving”. Het kan de kans dat iemand in zijn leven met de politie in aanraking komt tot 20 procent verminderen. Het zelfde gaat, in mindere mate, op voor in Marokko geboren mannen die hier wonen. Voor Marokkaanse Nederlanders die hier zijn geboren, maakt het niet uit waar ze wonen.
Of een gemeente multicutureel is bepaalden de onderzoekers aan de hand een enquête uit 2010 waarin Nederlanders werd gevraagd naar hun mening over migranten en op gegevens over onder meer etnische diversiteit en stemgedrag. ,,Vooral betere buurtrelaties blijken de kans op crimineel gedrag te verminderen, de sociale controle is dan groter”, constateren de onderzoekers. Een conclusie die volgens hen wereldwijd opgaat. ,,In landen die open staan voor migranten, zoals Canada, zie je dat er minder of geen oververtegenwoordiging van die migranten in de criminaliteit is.”
Integratie
Daarom moet de politiek, volgens Leerkes, nadenken over de manier waarop in Nederland tegen integratie wordt aangekeken. ,,Het beleid neigt naar assimilatie, migranten moeten zich volledig aanpassen. Maar misschien moeten we streng zijn waar het gaat om Nederlands leren, maar mensen tegelijkertijd de mogelijkheid geven hun eigen cultuur deels te behouden, dat blijkt een dempende werking te hebben op criminaliteit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gevonden, sloeg het noodlot genadeloos toe
-
Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Shaqueel van Persie treedt met driejarig contract bij Feyenoord in voetsporen vader Robin
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Ierse hotelier vereeuwigt Hans en Annette uit Boer zoekt Vrouw met schilderij: ‘Een eer dat ze hier waren’
-
Update122
Kritiek op sluiten Ketheltunnel na ziekmeldingen, minister maant Rijkswaterstaat tot minder hinder
Het sluiten van de Ketheltunnel bij Rotterdam wegens personeelstekort komt Rijkswaterstaat op forse kritiek te staan. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers noemt de sluiting ‘erg vervelend voor weggebruikers’. ,,Dit is een uitzonderlijke situatie.” -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.