Volledig scherm
© AP

Tweede dode in Frankrijk, protest brandstofprijzen gaat verder

Het protest tegen de verhoging van de brandstofprijzen heeft in Frankrijk een tweede dode geëist. De Franse politie verwijderde veel blokkades, maar het protest gaat onverminderd verder. Volgens Franse media zijn er op de vierde dag naar schatting 27.000 manifestanten op de been geweest.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner verklaarde dat de protesten uit de hand lopen en daarom desnoods met geweld gestopt moeten worden. Sinds de grote manifestaties van zaterdag zijn er naast de doden ook meer dan 550 gewonden gevallen. Zeventien onder hen zijn er erg aan toe. 

Vandaag bezweek een motorrijder aan de verwondingen die hij opgelopen had bij een blokkade bij Valence. Hij reed toen langs links een file voorbij, maar botste op een bestelwagen die rechtsomkeer aan het maken was.

Afgelopen zaterdag waren er bijna 300.000 mensen op de been. Hun spontane protesten werden gesymboliseerd door gele hesjes. Ze blokkeerden wegen, oliedepots en bedrijven. 

Volledig scherm
© REUTERS

De demonstranten vrezen dat hun koopkracht achteruit holt door het beleid van de regering van president Macron. Die wil met accijnsverhogingen ervoor zorgen dat de Fransen minder gebruikmaken van de auto. Volgens de regering is dat nodig om de vervuiling terug te dringen en een beter klimaat te verkrijgen.

De ‘gilets jaunes’ willen komende zaterdag weer een grote protestdag houden. Hun plan om naar het Place de la Concorde in Parijs te gaan is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om veiligheidsredenen niet toegestaan. Macron riep de betogers op tot een dialoog, maar gaf niet aan dat hij toegevingen overweegt. Tal van bedrijven- en handelsorganisaties klagen intussen dat ze grote schade leiden door de versperringen van het verkeer.

Op La Réunion (500 kilometer ten oosten van Madagaskar) zijn protesten tegen de prijsverhogingen uit de hand gelopen. Het Franse eiland, met circa 1 miljoen inwoners, wordt geplaagd door geweld en brandstichting. Er is vanavond een uitgaansverbod afgekondigd en de luchthaven is gesloten. Bij talrijke gewelddadigheden en plunderingen zijn al meer dan vijftig mensen gearresteerd. Volgens minister van Overzeese Gebiedsdelen Annick Girardin is het geweld het werk van jeugdbendes.

Volledig scherm
© REUTERS