Volledig scherm
Het Tweede Gesticht in Veenhuizen, een van de Koloniën © James van Leuven

Unesco-nominatie voor 'Pauperparadijs'

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn vandaag door minister Jet Bussemaker van Cultuur genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Koloniën werden begin negentiende eeuw opgericht om arme mensen de kans te geven een bestaan op te bouwen op een eigen stuk grond.

Volledig scherm
Een van de koloniewoningen. © James van Leuven

De minister maakte de nominatie, die door Nederland en Vlaanderen samen wordt gedaan, bekend in het Drentse Veenhuizen. Vijf van de koloniën lagen in wat nu het noordoosten van Nederland is, twee in België. Nederland heeft de Koloniën samen met Vlaanderen aangedragen bij Unesco. Het project werd werd beschreven in het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen, wier eigen voorouders wortels hadden in een van de koloniën.

,,De Koloniën van Weldadigheid zijn een voorbeeld van de verheffing van het volk'', zei Bussemaker bij de bekendmaking. ,,Het project werd in de negentiende eeuw gestart om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen, met leerplicht en medische zorg. Maar de inwoners moesten ook hard werken en zich aan strenge regels houden. Ze zijn een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco waard.''

Veertien partners uit Nederland en België tekenden vier jaar geleden een manifest om de vijf Koloniën van Weldadigheid in 2018 op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. Presentator Philip Freriks is als ambassadeurs nauw betrokken geweest bij het project. Nederland heeft al tien andere erfgoederen op de lijst staan, waaronder de Waddenzee en de Amsterdamse grachtengordel.