Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Universiteiten voor rechter gesleept:
'Engelstalige les richt schade aan'

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) spant een kort geding aan tegen de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente en de onderwijsinspectie om de opmars van Engels in het hoger onderwijs  tot staan te brengen.

De twee universiteiten overtreden volgens BON de wet omdat ze 'zonder geldige reden' opleidingen in het Engels aanbieden. De Inspectie van het Onderwijs doet daar volgens de vereniging niets tegen, meldt BON-voorzitter Ad Verbrugge in de Volkskrant. Daarom wordt  ook de inspectie voor de rechter gedaagd.

,,In de wet staat uitdrukkelijk dat onderwijsinstellingen de Nederlandse taalvaardigheden van studenten moeten bevorderen", zegt Verbrugge. Volgens hem richten universiteiten ‘veel schade aan' door studies in het Engels aan te bieden. ,,Studenten moeten leren zich zo precies mogelijk te verwoorden in het Nederlands. Dat is een essentieel onderdeel van academische vorming."

De Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente laten weten het kort geding ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien. ,,Wij zijn al decennia bezig met internationalisering. We hebben een heel duidelijk taalbeleid en we voldoen aan de wetgeving", aldus een woordvoerder van de Universiteit Maastricht tegenover de Volkskrant. ,,Als Nederland een kenniseconomie wil zijn, moeten we toch gaan internationaliseren."