Volledig scherm
Parkeren in Utrecht moet anoniem en makkelijker kunnen © anp

Utrecht wil anoniem parkeren gaan invoeren in de stad

De gemeente Utrecht is bezig met anoniem parkeren in de stad. VVD en D66 zijn voorstanders van het afschaffen van het zogenaamde kentekenparkeren. De partijen hopen tevens dat de parkeerautomaten meteen gebruikersvriendelijker kunnen worden gemaakt.

Op dit moment kan parkeren op straat in de stad alleen als je een kenteken invoert in de automaat. Kentekenparkeren staat onder druk. De Hoge Raad bepaalde onlangs dat het verkeerd invoeren van een kenteken niet kan leiden tot een boete als er wel betaald is.

De VVD in de stad noemt het kentekenparkeren te omslachtig en wil een simpele optie om te parkeren zonder gebruik van het kenteken. Bovendien moeten de automaten sneller reageren en de optie hebben om contactloos te kunnen betalen.

De zaak bij de Hoge Raad was aangespannen door Privacy First. Die organisatie dreigt de gemeente voor de rechter te slepen als anoniem parkeren niet snel mogelijk wordt gemaakt. Veel gemeenten willen dat parkeerders kentekens invoeren omdat daarna scanauto's kunnen worden ingezet. Dat is goedkoper dan parkeercontroleurs die door de wijk wandelen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

  • Eens per week (25%)
  • Paar keer per week (27%)
  • Dagelijks (23%)
  • Niet (25%)
5970 stemmen