Volledig scherm
Vrijwilligers sorteren paprika's bij de voedselbank. © ANP

Vaker hulp gevraagd aan
lokale armoedebestrijders

Particuliere organisaties die armoede bestrijden, krijgen het steeds drukker. Het aantal mensen dat aanklopte voor hulp, steeg tussen 2013 en 2017 met achttien procent. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Armoedefonds, dat vandaag op Wereldarmoededag verschijnt.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moesten 590.000 Nederlanders in 2016 rondkomen van een laag inkomen. Dat is 8,2 procent van de bevolking. Dat percentage zal dit jaar naar verwachting voor het eerst dalen.

Een deel van de mensen doet een beroep op gemeentelijke bijstandsregelingen of toeslagen. Anderen zoeken hulp bij particuliere armoedebestrijders, zoals onder meer de Voedselbank, Stichting Leergeld, No Budget-restaurants, Vakantiebank. Het gaat vaak om mensen die langdurige werkloos zijn, in de schulden zitten, maar soms ook door eenzaamheid, echtscheiding of ziekte in de problemen zijn geraakt.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Een volle tafel tijdens een etentje in Resto Van Harte, een ontmoetingsplek voor eenzame mensen. © Marcelle Davidse

Stichting Armoedefonds financiert particuliere projecten uit giften van donateurs. Sinds de start heeft het fonds al 113 organisaties ondersteund, die samen 125.000 mensen bereikten.

Vakanties

Waar de Voedselbank vorig jaar 6000 minder klanten kreeg vergeleken bij 2013, krijgen vooral organisaties die sociale activiteiten aanbieden, zoals vakanties voor mensen die het niet breed hebben of maaltijden voor eenzame mensen, meer hulpvragen.

,,Het particuliere initiatief om armoede op lokaal niveau te bestrijden, bloeit als nooit tevoren’’, zegt Teije Brandsma, woordvoerder van Stichting Armoedefonds. ,,Deze initiatieven vervullen een steeds belangrijkere rol in de Nederlandse samenleving . Zowel burgers als gemeenten weten in hun eigen regio particuliere armoedebestrijders steeds beter te vinden.’’

Quote

Deze initiatie­ven vervullen een steeds belangrij­ke­re rol in de samenle­ving

Teije Brandsma, Stichting Armoedefonds

Ondanks de economische groei belanden gezinnen vaak voor een langere periode in de armoede. Bijna de helft (46 procent) van de mensen die hulp vroegen, is een jaar of langer lang klant van een particuliere hulpinstantie, blijkt uit het onderzoek. Bijna driekwart heeft minstens een half jaar contact.

Extra geld

Volgens Stichting Armoedefonds groeien veel van deze particuliere organisaties als belangrijke partner van gemeenten in de bestrijding van armoede. Gemeenten hebben van het rijk ook extra geld gekregen voor armoedebestrijding en schuiven dit voor de uitvoering vaak door aan lokale organisaties.

Bijna tweederde (64 procent) van de particuliere organisaties dat mensen dit jaar vaker een beroep op hen zullen doen. Tegelijk hebben ze moeite om voldoende vrijwilligers te vinden en de organisatie financieel boven water te houden. De gemiddelde leeftijd van vrijwilligers loopt op en ze kunnen minder tijd besteden.

Langdurig

Brandsma: ,,Ondanks alle jubelverhalen over de economie wordt het risico dat mensen langdurig in armoede blijven groter. Mensen zoeken vaak op meerdere plekken tegelijk hulp. De overheid zal die private initiatieven serieus moeten nemen.’’

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Teije Brandsma, woordvoerder van Stichting Armoedefonds © privé

Een van de grote initiatieven op dit gebied is Stichting Urgente Noden (SUN). Deze organisatie heeft 26 noodhulpbureaus die in honderd gemeenten jaarlijks duizenden mensen helpen, die ‘tussen wal en schip zijn gevallen’.

,,We zien een toename van het aantal mensen dat een beroep op ons doet’’, zegt directeur Nathalie Boerebach. ,,Naast mensen die met te weinig geld rond moeten komen vanwege armoede en schulden, zien we ook mensen die ronduit pech hebben gehad.”

Quote

We zien een toename van het aantal mensen dat een beroep op ons doet

Nathalie Boerebach, Stichting Urgente Noden

De stichting is vooral bedoeld om met een eenmalige gift mensen te ontlasten van zorgen of een stapje verder te helpen. De hulp varieert van een tandartsbehandeling, geld voor een nieuw paspoort tot een schenking voor het inrichten van een woning of babykamer.

Boerebach: ,,Wij zijn een vangnet of springplank voor mensen die geen beroep kunnen doen op gemeentelijke voorzieningen voor bijstand. Soms hebben mensen op papier wel een aardig inkomen maar houden ze in de praktijk weinig over omdat ze schulden hebben of alimentatie moeten betalen. Wij kijken naar het feitelijk besteedbaar inkomen. We kunnen heel snel en heel concreet hulp bieden. Dat maakt dit werk mooi en zinvol.’’

Volledig scherm
Nathalie Boerebach van Stichting Urgente Noden © privé