Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Van omkoping verdachte Shell-medewerkers gaan niet naar Italië: ‘Een teken van zwakte’

Shell zal niet verschijnen in de rechtbank in Milaan om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van grootschalige corruptie in Nigeria. De vier van omkoping verdachte oud-werknemers van Shell, onder wie twee hoge bestuurders, kiezen ervoor om de rechtszaal te mijden, laat het oliebedrijf weten aan NRC.

Het wegblijven in de rechtbank heeft volgens een Shell-woordvoerder een juridische reden. Hij stelt dat verdachten in Italië niet de waarheid hoeven te spreken als zij getuigen. "Daarom is het in Italië vrij gebruikelijk dat verdachten niet verschijnen," mailt hij.

Betrokkenen noemen de houding van Shell moeilijk verenigbaar met de transparantie die het oliebedrijf propageert. Daarnaast onderschat Shell volgens hen het signaal dat dit afgeeft. ,,Dit wordt geïnterpreteerd als teken van zwakte, een manier om de ondervraging door de aanklager te ontlopen", zegt Antonio Tricarico van de Italiaanse belangenorganisatie Re:Common, één van de vier ngo's die de rechtszaak tegen Shell heeft aangezwengeld.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.