Oud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak.
Volledig scherm
Oud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam voor de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. © ANP

Van Rey: Doel stembiljetten in huis was behulpzaamheid

UpdateHet proces tegen oud-wethouder Jos van Rey is dinsdag hervat. Onder meer de verkiezingsfraude waar Van Rey van wordt beschuldigd, komt aan de orde. De verdenking van de fraude komt voort uit de vondst van tientallen stempassen en volmachten in het huis van Van Rey.

Quote

Wet is wet, maar er is ook een politieke realiteit

Jos van Rey

De gevonden volmachten waren al half ingevuld, waarmee Van Rey al kant-en-klare stemmen klaar had liggen. Volgens de kieswet mag een kiezer slechts voor twee anderen een volmachtstem uitbrengen.

De voormalig VVD'er gaf aan de passen alleen 'uit behulpzaamheid' in zijn bezit te hebben. De rechtbank zei dinsdag tijdens de zitting dat zij het wel erg opvallend vindt dat Van Rey zo behulpzaam is met mensen die zelf om wat voor reden dan ook niet kunnen gaan stemmen. 

Daarnaast is het volgens Van Rey 'geen enkel probleem' als mensen hun stempas half ingevuld afstaan om iemand te machtigen.

Smeergeld
Van Rey wordt naast verkiezingsfraude ook beschuldigd van lekken uit de vertrouwenscommisie, corruptie (onder meer het aannemen van smeergeld) en witwassen. Een deel van de aanklacht wordt mogelijk doorverwezen naar de Hoge Raad. Daarover beslist de rechtbank volgende week. In totaal zijn er veertien dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, met vier reservedagen. De datum van de uitspraak is nog niet bekend.

Het lekken uit de vertrouwenscommissie, waarover het maandat op de eerste dag in het proces vooral ging, wordt gezien als 'bijvangst' in het corruptieproces.

Klankborden
Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Onterecht, betoogde de ex-politicus tegenover de rechtbank. Hij bestempelde het delen van informatie als 'klankborden'. ,,Dat doen alle partijen op alle niveaus. Lokaal, provinciaal en landelijk. Tot aan de voorzitter  van de Algemene Rekenkamer aan toe. Er is niemand in Nederland die daar van opkijkt. 

Minister Plasterk weerspreekt dinsdag op Twitter dat het lekken van geheime informatie aan burgemeesterskandidaten gangbaar is in Nederland.

'Wet is wet'
Van Rey zei eveneens: ,,Wet is wet, maar er is ook een politieke realiteit. En die maakt de geheimhouding rond een burgemeestersbenoeming tot niets meer dan een theaterstuk. ,,Een idioot schouwspel" zelfs, aldus Jos van Rey.

De komende dagen verschijnen er ook twee medeverdachten voor de rechter: Piet van Pol en Tilman Schreurs.