Exterieur van hoofdkantoor Alliade Zorggroep.
Volledig scherm
Exterieur van hoofdkantoor Alliade Zorggroep. © anp

Van Rijn wil onderste steen boven bij frauduleus Alliade

UpdateDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), twee zogenoemde zorgwaakhonden, gaan onderzoek doen naar de situatie rond de thuiszorgaanbieder Alliade. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat de onderste steen in de zaak boven moet.

Bijlage

Volgens onderzoek van RTL Nieuws geven twee directeuren van Alliade namens de zorginstelling voor grote bedragen opdrachten aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Via deze constructies zouden jaarlijks tonnen omzet naar de directeuren vloeien.

Alliade kondigde zelf ook een onderzoek aan, maar de Tweede Kamer wilde liever een onafhankelijke doorlichting. NZa en IGZ gaan nu meekijken met de externe commissie die in opdracht van Alliade de boel gaat doorlichten, schrijft Van Rijn.

Hij wil ook dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nagaat hoe de opdrachten aan Alliade tot stand zijn gekomen.

Freya Groep
Al geruime tijd worden er in naam van Alliade verschillende opdrachten uitgevoerd door de zogenaamde Freya Groep. Die groep bestaat uit een aantal door de twee directeurs opgerichte zorgbedrijven. 

Cliënten van Alliade werden, soms zonder dat zij dat zelf weten, ondergebracht bij de Freya Groep. De constructie bracht in 2014 730.000 euro in het laatje. Namens Alliade werden ook zzp'ers, loodgieters en schoonmakers ingehuurd bij de Freya Groep. Ook ontvangt de groep elk jaar 2 ton voor de huur van kantoorruimte. 

Er is ook subsidie bij de twee directeurs terechtgekomen. Door middel van een constructie waarbij verstandelijk beperkte jongeren ondergebracht werden bij een opvanghuis van de groep verdween er ongeveer een ton aan gemeenschapsgeld.