Volledig scherm
© ANP

Varken is beter af in buitenlandse stal

Nergens zijn varkens beter af dan in Nederlandse stallen, volgens varkenshouders en politici. Op die stelling valt wel wat op af te dingen, blijkt uit onderzoek van Varkens in Nood.

Quote

Nederland is zeker geen koploper op gebied van dierenwel­zijn

Hans Baaij, Varkens in Nood

Zes Europese landen scoren volgens de stichting hoger op dierenwelzijn. Zweden prijkt bovenaan de ranglijst van die stichting. De hoogst scorende landen zijn vervolgens Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat komt onder andere doordat in die landen de staartjes van veel biggetjes niet routinematig worden gecoupeerd, zoals in Nederland, of varkens natuurlijk afleidingsmateriaal krijgen (bijvoorbeeld stro).

Rusland
In Nederland worden zo'n 12 miljoen varkens per jaar gehouden op ongeveer 5.000 bedrijven. Varkenshouders kampen met lage prijzen, onder meer doordat Rusland Europees vlees boycot. De kosten die boeren per varken maken, zijn momenteel hoger dan hun opbrengsten.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij klagen daarbij dat boeren hier niet kunnen concurreren met varkenshouders in het buitenland. De dierenwelzijnseisen in Nederland, die bovenop de Europese regels komen, zouden hen veel geld kosten. Directeur Hans Baaij van Varkens in Nood noemt dat argument 'vergezocht'.

,,Nederland is zeker geen koploper op gebied van dierenwelzijn, zelfs niet als er rekening wordt gehouden met particuliere initiatieven als het Beter Leven Keurmerk.''

LTO en NVV erkennen in een reactie dat enkele landen verder gaan dan Nederland. ,,Echter binnen de grote groep varkenslanden is Nederland toonaangevend. De conclusie dat Nederland niet verder komt dan een middelmatige 7e plaats doet geen recht aan de werkelijkheid.''

Neusringen
Varkens in Nood keek voor 16 Europese landen welke nationale maatregelen zijn genomen die het welzijn van varkens verbeteren. Voor maatregelen die verder gaan dan de minimale Europese eisen, zijn punten toegekend. Hoe groter de impact op het dierenwelzijn van de maatregel en hoe meer dieren het betreft, hoe meer punten. Een verbod op neusringen bij beren levert 1 punt op, omdat een neusring relatief gezien weinig ongerief veroorzaakt en het om weinig dieren gaat die voordeel hebben van de maatregel. NVV en LTO Varkenshouderij vinden die insteek 'subjectief en arbitrair'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement