Vechtscheiding: mag moeder misbruikhistorie van ex melden?
Eén van de ergste vechtscheidingen ooit mondt uit in een lastig juridisch dilemma. Mag een moeder instanties inlichten over het misbruikverleden van de vader van haar kind?
Delen per e-mail
De rechter heeft het zoontje toegewezen aan de vader, die in het verleden twee keer veroordeeld is wegens kindermisbruik. De moeder licht daar de instanties over in. Nu dreigt het Openbaar Ministerie haar te vervolgen wegens smaad.
De grootste verliezer zit niet in het krappe zaaltje van het Amsterdamse gerechtshof. Dat is de 9-jarige Brent. Hij is de dupe van een nu al zes jaar durende vechtscheiding, die een rechter al heeft omschreven als één van de ergste ooit. Brents ouders hebben al meer dan twintig juridische procedures tegen elkaar aangespannen en meerdere keren aangifte gedaan.
Loyaliteitsprobleem
Om de week woont Brent bij zijn vader en zijn moeder. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming kampt de jongen met een loyaliteitsprobleem. Het ouderlijk gezag is toegewezen aan vader - dat is iets waar moeder niet mee kan leven.
Al tijdens haar huwelijk met de Nederlandse Bart komt de Amerikaanse Alice erachter dat haar man iets heeft achtergehouden. Terwijl ze een kinderwens koesteren, biecht hij op twee keer te zijn veroordeeld voor kindermisbruik. De eerste keer was in de Verenigde Staten, in 1990. De tweede keer was in 1997, in Nederland.
Toch weet Bart zijn vrouw ervan te overtuigen dat zoiets nooit meer zou gebeuren. ,,Ik dacht dat hij wilde veranderen. Hij was genezen, zei hij. Ik geloofde daarin. Ik geloofde ook in mezelf, dat ik dit kon fixen. Maar ik kon het niet", zegt Alice donderdag bij het gerechtshof in Amsterdam.
Agressief
Haar vertrouwen in Bart slaat om als hun zoontje Brent nog maar net is geboren. Bart wordt agressief, zegt Alice. ,,Hij heeft me vier keer in elkaar geslagen. Hij kan zijn ware aard misschien jaren verbergen, maar die duikt toch weer op. Hij heeft nog steeds een probleem."
Hij kan zijn ware aard misschien jaren verbergen, maar die duikt toch weer op
Mag je de instanties inlichten over die twijfels? Daarover gaat de rechtszaak. Tot haar verbijstering heeft na hun scheiding in 2010 de veroordeelde vader het gezag over Brent gekregen. Hij heeft aannemelijk kunnen maken dat Alice van plan zou zijn het kind mee te nemen naar de Verenigde Staten. Dit ontkent zij overigens.
Alice is bang dat haar man opnieuw de fout in gaat. Ze wil onder meer de Raad voor de Kinderbescherming inlichten over dat mogelijke gevaar. Daarom laat ze een vonnis zien waarin Barts eerdere vergrijpen staan. Ook de leiding van Brents school wordt ingelicht.
Aangifte
Bart doet onmiddellijk aangifte wegens smaad. Hij ziet het als een poging van zijn ex hem zwart te maken. Zijn laatste veroordeling dateert immers al van bijna 20 jaar geleden.
Het Openbaar Ministerie besluit Alice niet te vervolgen voor smaad, maar vindt wel dat ze te ver is gegaan door de veroordelingen van haar man te melden. De officier van justitie legt een jaar proeftijd op: als ze opnieuw de fout ingaat, kan hij haar alsnog voor de rechter slepen.
Het dreigen met strafvervolging is onrechtmatig, betoogde advocaat Matthijs Kaaks gisteren in een proces van Alice tegen de staat. Een bezorgde moeder mag volgens hem nooit de weg worden afgesneden naar de instanties omdat ze bang moet zijn te worden vervolgd. Dat zegt ook het Europees Hof in een recente vergelijkbare zaak.
Spelletjes
Volgens landsadvocaat André ten Broeke moest de proeftijd Alice ervan weerhouden 'opzettelijk Barts goede naam en eer aan te tasten'. Hij wijst erop dat Bart al een lange periode onbegeleide omgang heeft met zoontje Brent 'zonder aanwijsbare incidenten'.
Met dat laatste is moeder Alice het niet eens. Geëmotioneerd zegt ze hoe Brent haar afgelopen jaar nog heeft verteld van grensoverschrijdende spelletjes. ,,Ik wil zeker weten dat Brent veilig is. Daarom moet zijn vader grondig psychologisch worden onderzocht."
Het is een ongezonde situatie dat deze jongen jarenlang wordt blootgesteld aan een vechtscheiding
De Raad voor de Kinderbescherming kondigt aan een onderzoek te willen instellen naar Brent en sluit zelfs uithuisplaatsing niet uit. ,,Het is een ongezonde situatie dat deze jongen jarenlang wordt blootgesteld aan een vechtscheiding", zegt de landsadvocaat.
Het Gerechtshof van Amsterdam beslist op 28 maart of nader onderzoek naar vader Bart nodig is en of het OM correct heeft gehandeld ten opzichte van Alice.
Voorwaarde van openbare behandeling van deze zaak was dat alle personen anoniem blijven. De namen van Alice, Bart en Brent zijn daarom gefingeerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
kijk terug220
CDA-lijsttrekker Hoekstra wil WW-uitkering inkorten
-
PREMIUM10
Brussel werkt al aan vaccinatiebewijs, maar Den Haag is er nog niet voor te porren
Het kabinet is op dit moment nog niet te porren voor de invoering van een vaccinatiebewijs. In Den Haag zien ze nu te veel beren op de weg, terwijl Brussel al werkt aan een vaccinatiepaspoort richting de komende zomervakantie. -
PREMIUM
Omstreden huisarts Elens blijft pas vaccineren na verplichte handtekening
Nog steeds laat de omstreden Meijelse huisarts Rob Elens patiënten die zich tegen corona willen laten vaccineren een verklaring ondertekenen. Hij heeft na de ophef van eind februari een extra brief bij hun vaccinatieoproep gevoegd, waarin hij uitlegt dat het gaat om het tekenen voor informatie. Wie niet wil tekenen, mag naar een andere huisarts voor een prik. De Inspectie is het er opnieuw niet mee eens. -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
Coronavirus
LIVE | Sterfte in Nederland, mogelijk door effect vaccinaties, lager dan normaal
,,Het zou logisch zijn als het een met het ander te maken heeft’’, zegt socioloog Tanja Traag over het lage aantal sterfgevallen en een mogelijk effect van de coronavaccinaties. ,,We kunnen het nog niet aantonen.’’ Het wekelijkse dodentallag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier.
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Profiel
‘Geloof mij nou, Polletje was echt helemaal lijp’
De gistermiddag doodgeschoten crimineel Martin van der Pol, ‘Polletje’, was bij leven tot alles in staat. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren.