Volledig scherm
De technische recherche doet onderzoek na een uit de hand gelopen burenruzie in Tilburg. © Jack Brekelmans / Persburo BMS

Vergrijzing belet opsporing, politie moet in rap tempo technisch rechercheurs opleiden

De politie zet tweehonderd nieuwe politiemensen en nieuwe technologie in om de problemen bij forensische opsporing aan te pakken. 

De forensische opsporing, het veiligstellen van sporen op de plek van misdrijven, kampt met grote problemen. Door vergrijzing vertrekken de komende jaren honderden ervaren mensen, terwijl de afgelopen jaren al aan de bel werd getrokken wegens personeelstekort. Dan zijn er ook nog verouderde computersystemen, die het verwerken van informatie moeilijk maken.

Rap tempo

Om de tekorten op te lossen, worden nieuwe mensen aangenomen die in rap tempo worden opgeleid. Dat is moeilijk, omdat een plek bij de forensische opsporing normaal gesproken een vervolgstap is na vele jaren bij de politie. Nu worden nieuwe krachten deels vlak na hun studie opgeleid om het werk te gaan doen, maar zij missen de ervaring uit de praktijk. 

Toch gelooft programmadirecteur forensische opsporing Ruud Staijen dat de politie kan zorgen voor een inhaalslag op zijn afdeling, zodat deze op sterkte komt en blijft, zegt hij in een interview met deze site. ,,Het is een uitdaging om mensen snel en goed op te leiden. Ook omdat werken in de forensische opsporing best zwaar is. Je gaat van plaats delict naar plaats delict, het is geen negen-tot-vijfbaan. Je moet stevig in je schoenen staan.’’

Experimenteren

Ook gaat de politie de komende tijd experimenteren met het sneller beschikbaar maken van resultaten en het terugdringen van administratieve lasten. Zo worden forensische speurders uitgerust met laptops, waardoor ze onderzoeksresultaten al op de plaats delict kunnen invoeren. Zo komen die sneller beschikbaar voor alle collega’s die ermee aan de slag moeten.

Politiebond NPB heeft gisteravond een brief gestuurd aan justitieminister Ferd Grapperhaus over de problemen in de forensische opsporing. Volgens de bond was er de afgelopen vijf jaar een ziekteverzuim van 9 procent. Bovendien is de administratieve lastendruk hoog: soms wel 50 procent van de totale werktijd. Volgens NPB-voorzitter Jan Struijs werken er 1500 mensen in de forensische opsporing, terwijl er werk is voor het drievoudige. Ook medewerkers van het Openbaar Ministerie, de politie en het NFI hebben een klacht aan Grapperhaus gestuurd. 

Volledig scherm
Een dna-laboratorium voor sporenonderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. © ANP

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
54'
5-0
SpakenburgSPA
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
53'
1-1
Willem IIWIL
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
0-2
VitesseVIT
away logo