Volledig scherm
© anp

Vertrekregeling te populair: Belastingdienst loopt leeg

Een braindrain en een financiële strop dreigt voor de Belastingdienst, vanwege het 'grote enthousiasme' voor de voor iedereen toegankelijke vertrekregeling. Duizenden werknemers hebben interesse om de dienst met maximaal 75.000 euro te verlaten.

Quote

Als ze deze regeling op de helling zetten of er een verslechte­ring plaats­vindt, is dat onaccepta­bel

Albert van der Smissen

Eén vertrekregeling, waar iedereen bij de belastingdienst gebruik van kan maken. Die moet ervoor zorgen dat de Belastingdienst 5000 man inkrimpt én 1500 frisse krachten kunnen instromen, om de organisatie opnieuw vorm te geven.

Maar inmiddels is die regeling een zorgenkind geworden, omdat er te veel interesse voor is. Werknemers die hebben aangegeven weg te willen, hebben werk dat niet verdwijnt. En er blijven mensen, van wie het werk straks juist wel wordt geschrapt.

Albert van der Smissen, de voorzitter van de NCF, de grootste vakbond voor werknemers van de belastingdienst en het ministerie had hier al voor gewaarschuwd. ,,Ik heb tegen de Belastingdienst gezegd: als je de regeling op deze wijze voor iedereen openstelt, kan het zijn dat niet de door jullie beoogde mensen vertrekken. Het baart ons zorgen dat de dienstleiding nu een hele hoop geluid maakt, omdat gebeurt wat wij voorspelden. Als ze deze regeling op de helling zetten of er een verslechtering plaatsvindt, is dat onacceptabel.''

Quote

We maken ons zorgen dat wij ons werk niet meer naar behoren kunnen doen vanwege capaci­teits­pro­ble­men

AVB
Volledig scherm
© anp

Enthousiasme
Bij het ministerie van Financiën onderschrijft een woordvoerder dat er 'groot enthousiasme' voor de vertrekregeling is, maar cijfers wil hij niet noemen. Hij herkent niet dat er zorgen zijn bij de leiding van de dienst.

Maar de gezamenlijke bonden hebben in een bericht aan hun kaderleden gemeld:  'De directeur-generaal zal nog nader onderbouwen waarom er zorg is over de regeling op langere termijn.'

Van der Smissen kreeg te horen dat op dit moment 4200 werknemers van de Belastingdienst, waaronder ook FIOD en douane vallen, interesse hebben getoond voor de regeling. Daardoor wordt gevreesd dat de uitstroom te snel gaat: het totaal aantal verdwenen werknemers van 4800 zou eigenlijk moeten worden uitgesmeerd tot aan 2023.

Onderzoeken
De NCF wil onderzoeken hoe het nu zit. ,,Want op dit moment vertrekken de eerste mensen al.'' Volgens Van der Smissen staat niet in de regeling dat werknemers van de Belastingdienst een vertrek  kan worden geweigerd. ,,Wel is er de mogelijkheid mensen 3 maanden  extra te laten blijven.'' 

Ook de Algemene Vereniging van Belastingdeurwaarders (AVB) vraagt zich af of de open vertrekregeling 'wel het juiste instrument' is om de doelstelling van 5000 man minder bij de Belastingdienst te bereiken. ,,Er is onderschat wat dit met zich meebrengt. We maken ons zorgen dat wij straks ons werk niet meer naar behoren kunnen uitoefenen, vanwege capaciteitsproblemen door de vertrekregeling,'' zegt een woordvoerder.

,,Daardoor komt de rechtshandhaving nog meer onder druk te staan.'' En dan is er nog dat andere pijnpunt dat afgelopen week met de vakbonden werd gedeeld. Mogelijk wordt de regeling opgevat als een vroegpensioen. Het gevolg is dan dat de werkgever een 'boete' van 52 procent moet betalen.

Vaksbondsman Van der Smissen accepteert geen gemor aan de regeling: ,,Als dat inderdaad zo uitpakt, zoeken ze maar een oplossing.''

Live Voetbal

home logo Noord-IerlandNIE
EINDE
0-0
NederlandNED
away logo