Volledig scherm
© anp

Vierde terreurverdachte Rotterdam is Algerijn

UpdateDe vierde verdachte die zondagavond bij een grote anti-terreuractie in Rotterdam is aangehouden, is eveneens een Algerijn. Dat laat het Openbaar Ministerie weten aan het AD. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Volledig scherm
© anp

Van de andere drie verdachten was de identiteit zondag al bekend: twee Algerijnen en een Fransman. Die laatste zou Anis B. (32) zijn en gezocht worden door de Franse justitie in verband met een vorige week opgerold terreurplot in een voorstad van Parijs.

Het waren de Fransen die de Nederlanders vrijdag vroegen Anis B. aan te houden. De Nederlandse politie en geheime dienst AIVD traceerden B. in Rotterdam en observeerden hem twee dagen lang. Toen hij maandagmiddag naar buiten kwam vanuit een flatwoning aan de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam, werd hij op straat gearresteerd. Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was hij daarbij in het gezelschap van twee van de Algerijnen. Een derde Algerijn werd later op de dag, ook op straat gearresteerd.

Explosieven of wapens
De politie koos nadrukkelijk voor arrestaties op straat omdat het niet kon uitsluiten dat er explosieven of wapens in de woningen aanwezig waren. Bij een arrestatie door de Franse politie van Reda Kriket, bij wie het nummer van Anis B. werd gevonden, werd geschoten. B. en Kriket reisde samen af naar Syrië. Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs.

Kriket werd in juli 2015 op een groot terreurproces in Brussel veroordeeld tot 10 jaar cel. Op dat proces stonden 32 Syriëstrijders en ronselaars terecht. Eén van de opvallendste namen is Abdelhamid Abaaoud, bedenker van de aanslagen in Parijs in november, die veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Wellicht waren Abaaoud en Kriket geen onbekenden voor elkaar. Beiden maakten deel uit van een netwerk dat geleid werd door Khalid Zerkani, een 41-jarige Brusselaar. Zerkani zelf werd veroordeeld tot 12 jaar.

Huiszoekingen
De politie deed na de arrestaties de hele avond huiszoekingen in het pand aan de Meineszstraat en in een flat aan de Mathenesserweg. Daarbij zijn onder meer drugs en munitie gevonden. Volgens het OM gaat het om kogels voor een geweer. Een wapen werd niet aangetroffen. In welk van de twee panden de munitie werd gevonden, wil het OM niet zeggen.

Justitie doet nu onderzoek naar de rol van de Algerijnen. Ze zijn aangehouden als terreurverdachten, maar zouden niet van plan zijn een aanslag in Nederland te plegen. Wel lijkt het waarschijnlijk dat zij Anis B. voor enige tijd van onderdak hebben voorzien. De Algerijnen zijn voor zover bekend geen familie van elkaar.

Bewonersavond
De gemeente houdt dinsdagavond een bewonersavond voor de omwonenden van de twee woningen waar de politie zondag vier terrorismeverdachten aanhield. De operaties van de antiterreur eenheid hebben volgens een woordvoerder van de gemeente veel impact op de buurtbewoners.

De bijeenkomst staat onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook zijn er vertegenwoordigers aanwezig van het Openbaar Ministerie en de politie om vragen van de aanwezigen te beantwoorden.