Vijftienjarige Canadees ontdekt Maya-stad

Door het bestuderen van de sterrenconstellaties heeft een Canadese jongen van 15 jaar één van de belangrijkste Mayasteden ontdekt. William Gadoury paste een theorie toe die stelt dat de Mayabeschaving de locaties van hun steden op basis van de sterrenbeelden koos. Dat meldt de Canadese krant Le Journal de Montréal.

Quote

De eerste opgravin­gen worden het hoogtepunt van drie jaar onderzoek en mijn levens­droom

William Gadoury (15)

,,Ik begreep niet waarom de Maya's hun steden ver van rivieren hadden gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen", verklaart Gadoury. ,,Er moest een andere verklaring voor zijn en aangezien ze de sterren aanbaden, kreeg ik het idee om dat eens uit te zoeken."

De jongen analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya's en stelde vast dat wanneer hij op een kaart de sterren verbond, de vorm overeenkwam met de positie van 117 Maya-steden. Geen enkele wetenschapper heeft dat verband ooit vastgesteld.

Overeenkomsten
Gadoury onderzocht een stelsel dat uit drie sterren bestaat en merkte dat in de overeenkomstige zone slechts twee steden bekend waren. ,,Ik heb mijn ontdekking gedeeld met het Canadese ruimteagentschap, die me een reeks satellietfoto's van de NASA en het Japanse JAXA bezorgde", stelt de Canadees.

Die beelden stelden hem vervolgens in staat één van de vijf grootste Maya-steden te ontdekken. Die ligt in het schiereiland van Yucatan in Mexico en wordt 'De Vuurmond' genoemd.

Levensdroom
Gadoury zal deelnemen aan de eerste opgravingen. ,,Dat wordt het hoogtepunt van drie jaar onderzoek en mijn levensdroom", stelt de tiener.

De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving, de enige precolumbiaanse beschaving die een volledig ontwikkeld schrift had. De Mayacultuur ontstond aanvankelijk in de preklassieke periode (circa 2000 voor Christus), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). De beschaving bleef bestaan tot de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers.

Volledig scherm
Enkele ontdekkingen uit Maya-steden werden eerder tentoon gesteld in Berlijn. © AP