Voor de journalistiek zijn trollen een grotere bedreiging dan terreur
CommentaarVandaag is het vijf jaar geleden dat terroristen dood en verderf zaaiden bij Charlie Hebdo, een satirische tijdschrift dat van alles op de hak nam, ook de islam.
In Nederland werd destijds als reactie spontaan gedemonstreerd vóór persvrijheid. Dat was hartverwarmend, want zoals Claudia de Breij op Oudejaarsavond nog eens onderstreepte: Een democratie is een regering door de meerderheid, met inachtneming van de belangen van de minderheid, een onafhankelijke rechtspraak en een vrije pers.
Gelukkig heeft in het Vrije Westen, als we die term nog eens van stal mogen halen, de pers weinig te duchten van terreur. In Nederland hebben journalisten meer last van criminelen: verscheidene misdaadverslaggevers hebben beveiliging gekregen. Ze schrijven er gelukkig niet minder om. Nee, als hier de vrije informatievoorziening onder druk staat, is het niet door geradicaliseerde individuen maar door een groeiende twijfel over wat waar is.
Niet ieders waarheid is dezelfde. Algoritmen tonen ons online sommige informatie wel en andere niet: U krijgt dus iets anders te zien dan ik. Zo plaatste tijdens de Brexit-campagne het Leave-kamp voor miljoenen euro's aan Facebookadvertenties die heel gericht alleen een bepaalde groep kiezers bereikten. Het Remain-kamp had het niet eens door, en reageerde dus ook niet.
Onduidelijk is van wie welke informatie komt. Wat kun je nog geloven? Over MH17 zijn duizenden twitter-berichten verspreid die Oekraïne de schuld geven van het neerhalen van het toestel. Door Russische ‘trollenboerderijen’. (Trollen zijn nepprofielen op sociale media die worden gebruikt om discussies te ontregelen of juist aan te wakkeren.)
In zijn vorig jaar verschenen boek Dit is geen propaganda – de oorlog tegen de waarheid, beschrijft onderzoeker Peter Pomerantsev de verkiezingscampagne van de huidige Filippijnse president Duterte. Die was destijds burgemeester met één belangrijk wapenfeit: bestrijding van de drugscriminaliteit. Alleen was drugs in de Filippijnen niet zo’n grote kwestie. Duterte liet Facebookgroepen oprichten, in plaatselijke dialecten, over allerlei verschillende onderwerpen, van astrologie tot de zee. Toen ze eenmaal populair waren, verschenen daar ook berichten over drugs. Soms maar terloops een zin. Dan eens per week een bericht. Dan meermalen per week. Dan eens per dag. En tenslotte meermalen per dag. Zo werd drugscriminaliteit een grote kwestie. En Duterte president.
Een andere kandidaat die sociale media voor zich wist te laten werken is Donald Trump. Hij verzint nog wel eens wat en doet tegelijkertijd berichtgeving van gerenommeerde media af als nepnieuws. Zo zaait hij twijfel. En als het allemaal één pot nat is, als nieuws meestal onderdeel is van een campagne om hem, de president, in het nauw te brengen, wie kan het publiek dan nog geloven? Al die onthullingen over hem, daar zal dan ook wel een agenda achter zitten. De methode Trump werkt besmettelijk: tijdens een van hun acties beplakten boeren een verslaggever van de NOS met stickers met ‘nepnieuws’.
Het is goed dat we vandaag herdenken en eren, maar voor een goede informatievoorziening vormen trollen en twijfelzaaiers een grotere bedreiging dan terroristen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Na de iftar gaan honderden moslimjongeren 's nachts zaalvoetballen: ‘Noem het gekkenwerk’
Wanneer een groot deel van Nederland slaapt, trekken honderden moslimjongeren juist hun sportkleding aan. Op heel wat plekken werken zij zich tijdens de ramadan in het zweet met nachtelijke potjes zaalvoetbal. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Daniel Radcliffe en vriendin Erin verwachten eerste kindje
-
Test
Getest: dit is de beste accu-grasmaaier
Wat is de beste accu-grasmaaier? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM8
Ferid (59) voert jarenlange strijd om leeftijd in paspoort (56) aan te passen, maar zonder resultaat
Enschede
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
PREMIUM20
Slachting onder schapen in Renkum, 15 dieren overleden: ‘Wolf moet over hek zijn gesprongen’
Schapenhouder Serge van der Zweep is geschokt door de slachting die heeft plaatsgevonden onder zijn dieren in Renkum. Maar liefst vijftien schapen zijn doodgebeten de afgelopen twee nachten. Door een wolf, weet Van der Zweep zeker.Renkum, Arnhem, Heteren -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”