Volledig scherm
Minister-president van Turkije Ahmet Davutoglu (links), Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk, Mark Rutte, President van de Republiek Cyprus Nicos Anastasiades (rechts) en Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel (midden) op de Europees-Turkse topconferentie over de vluchtelingencrisis. © ANP

Voorlopig akkoord tussen EU en Turkije over migratie

De Europese Unie en Turkije hebben nieuwe afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. Het gaat om een voorlopig akkoord. Op een al geplande top eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda.

Volledig scherm
Davutoglu © AP

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verraste vriend en vijand maandag door een nieuw wensenpakket op tafel te leggen. Het land bood aan alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. Dit idee stuitte op onder meer Hongaars verzet, maar werd in het principeakkoord opgenomen.

In grote lijnen er is er afgesproken dat alle migranten die vanaf dinsdag oversteken naar de Griekse eilanden, teruggestuurd worden naar Turkije. Migranten moeten zo de boodschap krijgen dat de oversteek wagen geen zin heeft.

Afspraken
In ruil voor het terugnemen van de migranten, gaat de EU wel meehelpen bij hervestigen van Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn. Ook kunnen Turken in de toekomst visumvrij de EU binnenkomen, komt er meer geld beschikbaar voor vluchtelingenkampen in Turkije en worden onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap voortgezet.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel zei na afloop van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU dat Tusk komende week de voorstellen samen met de Turken verder zal uitwerken.

Onaantrekkelijk
De oversteek van Turkije naar Europa wordt buitengewoon onaantrekkelijk voor migranten als de afspraken die de EU en Turkije hebben gemaakt in werking treden, aldus premier Mark Rutte na afloop van de EU-Turkije-top

De premier denkt dat 'mensensmokkelaars binnen twee of drie weken een ander vak moeten zoeken' als dit eenmaal werkt. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar Rutte denkt dat het plan 'zeer kansrijk' is. 'Maar we zijn er nog niet.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.