Vrouwen filmen stiekem hun nieuwe leven in Raqqa

In Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat, hebben twee onherkenbare vrouwen stiekem opnames gemaakt met een verborgen camera. Ze filmden onder meer een supermarkt waar vrouwengezichten van producten zijn weggekrast met een zwarte stift. Ook zijn er beelden van de rotonde in Raqqa waar dikwijls executies worden uitgevoerd en hoofden van vermoorde mensen op het hek worden gespietst. ,,De wereld moet weten wat hier gebeurt", aldus de twee vrouwen.

Volledig scherm
© Expressen.se

De video, die in opdracht van de Zweedse krant Expressen is gemaakt, begint met een bezoek van de twee vrouwen aan een kleine supermarkt in de Syrische stad. Bij binnenkomst zien ze tientallen verpakkingen met haarverf staan. De gezichten van de vrouwen zijn met zwarte stift doorgekrast. ,,Kunt u nog wel zien welke kleur het is?", vraagt een vrouwenstem aan de verkoper. ,,Ja hoor, je kunt de haarkleur hier zien", antwoordt hij. ,,Wat is dit? Waarom heeft u dit gedaan?", vraagt de vrouw daarna. ,,Ze draagt de niqab", luidt zijn antwoord.

Volledig scherm
© Expressen.se

Sharia
Raqqa is twee jaar geleden ingenomen door IS. Tegenstanders werden geëxecuteerd en de strengste vorm van de Sharia, de islamitische wet, werd ingevoerd. Vrouwen mogen niet meer werken, niet meer naar school, kunnen alleen volledig bedekt over straat. Ze mogen geen eigen beslissingen nemen, moeten altijd gehoorzamen aan een man. Ze mogen geen eigen inkopen doen, niet zelf autorijden en zijn in principe slechts bedoeld voor de voortplanting en verzorging.

,,Als een vrouw in haar eentje in mijn taxi stapt, en ik neem haar mee, dan krijg ik dertig zweepslagen", vertelt een taxichauffeur in de video. ,,De vrouw wordt ook gestraft."

Um Mohammed en Um Omran, zoals de makers van de video zichzelf noemen, hadden volgens Expressen allebei een vaste baan voordat IS naar hun stad kwam. Nu is dat onmogelijk. ,,Ik wil op mijn eigen manier leven", zegt één van hen. ,,Ik wil kunnen kopen wat ik nodig heb. Ik wil alleen naar buiten kunnen gaan, in vrijheid."  Daarom hebben ze deze film gemaakt, ook al zouden ze worden geëxecuteerd als ze werden betrapt.

Volledig scherm
© Expressen.se

Identiteitskaarten
Het is voor de vrouwen vrijwel onmogelijk om Raqqa nog te ontvluchten. Er zijn overal wegversperringen, waar burgers worden tegengehouden. ,,De luchtaanvallen worden steeds erger", vertellen ze in de video. ,,Buitenlandse strijders hebben checkpoints opgezet en pakken de identiteitskaarten af van Syriërs, en gebruiken die om zelf naar Turkije te vluchten." 

Op het eind van het filmpje trekt een van de twee vrouwen haar niqab uit en laat ze haar haren los. ,,Ik verlang naar het moment waarop ik de niqab en de bijhorende duisternis van mij kan afschudden", besluit ze. ,,Ik wil zelf kiezen wat ik aandoe, net zoals vroeger. Ik zou zo graag op straat willen lopen zonder die angst te moeten voelen, zonder die wapens en buitenlanders te moeten zien. Ik wil zelf mijn leven bepalen. Ik wil kopen wat ik wil. Ik wil weggaan zonder een bewaker in mijn buurt. Niets is belangrijker in het leven dan vrijheid."