Volledig scherm
Harriet Tubman © AP

VS zetten strijdster tegen slavernij op 20 dollarbiljet

De Verenigde Staten gaan de beeltenis van Harriet Tubman, een van de bekendste bestrijders van de slavernij, op het biljet van 20 dollar zetten. Dat heeft minister van Financiën Jack Lew woensdag bekendgemaakt. Het huidige 'gezicht' van het bankbiljet, ex-president Andrew Jackson, blijft wel op de achterkant staan.

Volledig scherm
© AFP

De roep om een vrouw op het Amerikaanse briefgeld klinkt al langer. Lew overwoog Alexander Hamilton van het 10 dollarbiljet te halen, maar dat stuitte vorig jaar op hevig verzet. Hamilton was de eerste minister van Financiën en instrumenteel bij het opzetten van het gehele financiële systeem. Op Broadway loopt een razend populaire musical over hem.

2020
Het duurt nog wel even voordat Amerikanen kunnen afrekenen met het nieuwe biljet. In 2020 wordt een reeks ontwerpen gepresenteerd, waaronder die van Tubman.

Tegen het vervangen van Jackson werd aanzienlijk minder geprotesteerd. De president was nauw betrokken bij de deportatie van grote groepen inheemse inwoners van het continent. De tocht, die bekendstaat als The Trail of Tears, kostte aan duizenden indianen het leven.

Slaven bevrijden
Tubman werd in 1822 geboren als slaaf in de staat Maryland. In 1849 vluchtte Tubman naar Philadelphia, waar zwarte Amerikanen vrij konden zijn. In de jaren erna keerde ze in het geheim terug naar Maryland om andere slaven te bevrijden.

Tubman was uiteindelijk betrokken bij de bevrijding van honderden slaven, voor en tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Na de oorlog zette ze zich ook in voor het vrouwenstemrecht. Tubman overleed in 1913, op 91-jarige leeftijd.