Volledig scherm
Een vegetarische vleesvervanger. © Wiki

VVD: Ban op vegetarische schnitzel

De VVD wil af vegetarische schnitzels, hamburgers en gehaktballen. De liberalen opperen een verbod op ‘vleesnamen’ waar helemaal geen vlees in zit.

De regeringspartij is op ideeën gebracht door de Duitse minister van Landbouw, die de vegetarische schnitzel en vega-curryworst als benaming wil schrappen. In Kamervragen omarmen VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders dit voorstel. Zij spreken van ‘misleidende termen op etiketten’ en menen dat die voorkomen moeten worden. 

Ook als de smaak van vegetarische producten gelijk is aan de dierlijke variant, dan is dat nog geen reden om naar een vleessoort te verwijzen, omdat dit ‘geen juiste weergave van de werkelijkheid’ is.

Strakke prioriteiten


Andere partijen snappen niet goed waar de VVD zich druk om maakt. ,,U ziet, de VVD waakt en stelt strakke prioriteiten”, stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Quote

Het gaat ons echt om misleiding op het etiket: je kunt niet zomaar iets als schnitzel verkopen als er geen vlees in zit

VVD-Kamerlid Helma Lodders

VVD-Kamerlid Helma Lodders benadrukt dat het nadrukkelijk niet haar bedoeling is vegetarische producten uit de boodschappenkar te verbannen. ,,Het gaat ons echt om misleiding op het etiket: je kunt niet zomaar iets als schnitzel verkopen als er geen vlees in zit.''  Ze hoopt in de eerste plaats dat producenten zelf tot spelregels kunnen komen.


Lodders trekt een vergelijking met eerdere discussies over vruchtensappen, zoals aarbeiendrank. ,,Als daar amper of geen aardbeien in blijken te zitten, mag je het dan wel aardbeiensap noemen? Ik vind dat misleiding.''

Op de vraag of de VVD nu ook eist dat alcoholvrij bier niet meer onder de naam bier verkocht mag worden, moet landbouwwoordvoerder Lodders het antwoord schuldig blijven. ,,Bier is een heel andere categorie. Daar zit ik onvoldoende in'', stelt zij.