Volledig scherm
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie © ANP

VVD-top vreest voor val minister Van der Steur

In de top van de grootste regeringspartij VVD zijn grote twijfels gerezen of de liberale minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur eind volgende week nog wel op zijn stoel zit. 'Kopzorgen', 'gestuntel' en 'geklungel' zijn kwalificaties uit de mond van verschillende VVD-prominenten.

Quote

Van der Steur heeft een wonder nodig. En als dat er komt, binnenkort weer eentje

VVD-prominent
Volledig scherm
Premier Mark Rutte was niet blij met de gebrekkige voorbereiding van Van der Steur © ANP

Van der Steur vecht aanstaande donderdag voor zijn politieke leven in het Kamerdebat over de aanslagen in Brussel. Zijn gebrekkige optreden tot nu toe gaat het voorstellingsvermogen van VVD'ers te boven. De opvolger van Ivo Opstelten heeft al driemaal sorry tegen de Kamer moeten zeggen. 

Geloofwaardigheid
Van der Steurs optreden afgelopen dinsdag in het Kamerdebat over de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui tastte zijn geloofwaardigheid verder aan. Voortdurend hulde hij zich in vage taal, omdat hij geen antwoord kon geven op vragen. Een VVD'er: ,,Hij wist niet goed wat hij moest weten. Dat is funest voor een minister."

In de evaluatie van het debat door de VVD-top is geconcludeerd dat de voorbereiding slecht was. Zo kon Van der Steur niet aangeven waarom Amerikanen Nederland een week voor de aanslagen waarschuwden dat de broers El Bakraoui criminele en terroristische banden hadden. De minister repte over de FBI, terwijl het ging om de NYPD, de New Yorkse politie.

Rutte humeurig
Afgelopen dinsdagavond werd premier Mark Rutte zeer humeurig toen hij ontdekte dat Van der Steur zijn debat beroerd had voorbereid. Als Rutte ergens geen geduld mee heeft, is het een slechte voorbereiding en gebrekkige politieke sensitiviteit. Daarom moest Van der Steur diezelfde avond nog op het matje komen. Hij kreeg de opdracht om de fractievoorzitters telefonisch te informeren over zijn fout.

Van der Steur geeft na dit weekend antwoord op 66 Kamervragen naar aanleiding van het terrorismedebat van afgelopen dinsdag. Anders dan de vorig keer zal Van der Steur zich nu wel goed proberen voor te bereiden, zegt een ingewijde. Zijn reis naar de Verenigde Staten heeft hij afgezegd. Dat geldt ook voor zijn gastcollege aan Leidse studenten over hoe terrorisme het beste kan worden bestreden.

Wonder nodig
,,Van der Steur heeft een wonder nodig,'' zegt een VVD-topper. ,,En als dat er komt, binnenkort weer eentje.'' Daarmee doelt de liberaal op het tweede rapport in wording van de commissie-Oosting. Daarin wordt onthuld hoe een topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie ICT-onderzoekers ervan weerhield het bonnetje op te duikelen waaruit het precieze bedrag bleek dat aan crimineel Cees H. werd betaald.

VVD'ers hopen evenwel dat Van der Steur het redt. Maar een van hen heeft er weinig fiducie in: ,,Rutte gaat niet de verkiezingen in met een minister die in tijden van terroristische dreiging het minimale vertrouwen van de Kamer geniet."