Volledig scherm
© Marco Okhuizen

'Waar doe je de pootjes van de baby doorheen?'

Vaders zijn te vaak niet goed voorbereid op de bevalling en het vaderschap, vinden Sander de Heer en Floris Regouin. 'Ze hebben geen idéé wat hun overkomt.' Daarom organiseren de vrienden sinds kort een papaklas.

Quote

Ze hebben het er niet over met vrienden, het is niet stoer om in de kroeg over luiers of commodes te praten

Floris Regouin

,,Wie weet wat dit is?" Sander de Heer houdt in een cursus­studio in Amsterdam een witte doek omhoog. Zeven mannelijke cursisten houden wijselijk hun mond. Hun schouders gaan omhoog, hun mondhoeken naar beneden. Nee, ze weten het niet. ,,Het is dus een hydrofiele doek,'' grijnst De Heer, zelf vader van dochter Rosa (1,5).

Op de voorkant van zijn spijkerblouse staat in witte letters 'Papaklas'. ,,Dat wezentje dat jullie straks op de wereld zetten, spuugt, kwijlt, boert, snottert. Die doek wordt jouw eerste levensbehoefte."

Geintjes
De zeven mannen luisteren aandachtig. Ze knikken. Onderling worden er wat geintjes gemaakt: ,,Ik dacht dat het een theedoek was, joh!''. De heren hebben allemaal één ding gemeen: over een paar maanden wacht hun volgens de vaders Sander de Heer (41, ook radio-dj) en Floris Regouin (39, vader van de 1-jarige Seth en binnenkort van een tweede kind) een 'life-changing moment'. Ze worden voor het eerst vader.

,,Dat is mooi maar heftig,'' zegt De Heer. Regouin: ,,Vaak denken mannen: het gaat vanzelf. Ze hebben het er niet over met vrienden, het is niet stoer om in de kroeg over luiers of commodes te praten. En dan staan mannen tijdens de bevalling dus langs de zijlijn. Terwijl ze veel meer kunnen. Het gaat alleen niet helemaal vanzelf." De Heer merkte dat hij beter voorbereid had willen zijn toen zijn vriendin beviel. ,,Die doek, bijvoorbeeld: ik had geen idee. Een geboorteplan: wat is dat?"

Paniek
En dat is wat De Heer en Regouin, ervaringsdeskundigen, doen met hun papaklas: voorlichten om te voorkomen dat mannen in paniek raken of zich overbodig of zelfs ongelukkig gaan voelen. Maar dat voorlichten gebeurt dan wel op de mannenmanier: tussen de luiers en de babyspeeltjes staan bier, chips, borrelnootjes en worst op tafel en er geldt een strikt 'géén-vrouwenbeleid'.

Er zijn een paar proefedities geweest, dit jaar stonden ze voor het eerst op de Negenmaandenbeurs, vanavond is de tweede 'echte' editie. Vanaf nu organiseren De Heer en Regouin elke maand minimaal één papaklas, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Quote

Sommigen gedragen zich echt storend, zie ik tijdens mijn werk. Is de man nerveus, dan wordt de vrouw dat ook. Dan krijg je minder goede weeën

Sander de Heer

Seks
De cursusleiders merkten in voorgaande edities dat interactie werkt: er ontstaan discussies over thuis bevallen, babynamen, papadagen en - last but not least - seks met een zwangere vrouw.

De Heer merkt dat de deelnemers schuchter binnenkomen. ,,Er rust een taboe op mannen die zich voorbereiden op het vaderschap.'' Dat merkt David Borman ook. Hij is verloskundige, vader én ook oprichter van een 'vadercursus'. Alleen waar De Heer en Regouin zich focussen op de zwangerschap, vader worden en alles eromheen, richt Borman zich vooral op de bevalling alleen.

,,Ik doe dit nu al 7 jaar, en heb bijzonder weinig concurrentie," zegt hij. ,,Steeds meer vaders willen zich voorbereiden op de zwangerschap en de tijd erna, maar het merendeel van alle cursussen is gericht op moeders of stellen, niet op vaders.''

Depressie
Terwijl ook mannen in een depressie kunnen raken na de geboorte. Het Parenting Research Centre in het Australische Melbourne deed onderzoek naar de 'babyblues' bij mannen. Wat bleek? Tijdens het eerste levensjaar van hun kind vertoonde bijna 10 procent van de onderzochte vaders symptomen van postnatale depressie, zoals angst.

De boosdoeners: moeite met verantwoordelijkheden, (chronisch) slaaptekort en een veranderende relatie door de komst van het kind. En die boosdoeners geven de papaklas-met-bier-en-worst tóch een serieuze ondertoon. ,,Het is belangrijk dat vaders weten wat hun te wachten staat," vertelt De Heer.

,,Ze moeten erop voorbereid zijn dat hun hele leven nu één grote, strakke planning wordt. En alles - van de babykamer tot de relatie met de partner - moet in orde zijn voor de baby er komt. Er moet een goede basis zijn."

Volledig scherm
© Marco Okhuizen

Snauwen
Ook op de bevalling moeten vaders zich voorbereiden, vindt Borman. ,,Sommigen gedragen zich echt storend, zie ik tijdens mijn werk. Is de man nerveus, dan wordt de vrouw dat ook. Dan krijg je minder goede weeën. Ook zie je vaak dat mannen een beetje bang zijn voor hun vrouw - straks gaat ze tegen me snauwen."

De cursusleiders van de papaklas willen de papa's in wording wat hun vrouwen betreft 'waarschuwen en geruststellen'. Zo staat ook het agendapunt 'Wordt mijn vrouw een uitgedijd, volgevreten kreng?' op het cursusformulier. ,,Mannen moeten weten hoe het vrouwenlichaam verandert," verklaart De Heer.

Luier
Ondertussen gooit hij een luier de groep in. Eén van de cursisten vangt hem en vraagt: ,,Waar doe je de pootjes van de baby doorheen?'' Weer klinkt gelach. Bier en baby's verbroederen. ,,Aan het eind van de avond zie je dat de mannen de beste vrienden zijn,'' vertelt De Heer. Volgens hem gaan ze met 'een bulk aan informatie' naar huis. Naar hun zwangere vrouw. En morgen gaan ze ongetwijfeld naar de winkel. Voor een sixpack hydrofiele doeken.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
1'
0-0
Heracles AlmeloHER
away logo