Volledig scherm
© Joost Hoving

‘Waarom moet de Gelderlander zelf investeren en krijgt Omroep Gelderland overheidssteun?’

CommentaarIn een hoofdredactioneel commentaar gaat Hans Nijenhuis in op het manifest dat gisteren namens meer dan tachtig programma's van de publieke omroep bij de Tweede Kamer is bezorgd. 

Quote

Je kunt ook redeneren dat de pluriformi­teit door die extra steun juist wordt bedreigd

Strekking: door bezuinigingen loopt de informatievoorziening gevaar, er moet geld bij. Belastinggeld. Opdat de pluriformiteit bewaard blijft en u kunt blijven genieten van al het moois dat de publieke omroep biedt. Het kabinet is bereid extra miljoenen uit te trekken, als de omroepen met een goed plan komen. Het gekke is dat je ook kunt redeneren dat de pluriformiteit door die extra steun juist wordt bedreigd.

De problemen bij de omroep worden allereerst veroorzaakt door teruglopende reclame-inkomsten. Laat dat nou een probleem zijn waarmee RTL, Radio 538 en De Limburger ook kampen. Waarom zou Avrotros wel worden gecompenseerd door extra subsidie, en het Dagblad van het Noorden niet? Particuliere mediabedrijven investeren intussen ook flink om hun producten te vernieuwen en aantrekkelijk te blijven voor publiek en adverteerders. Waarom moet de Gelderlander dat allemaal zelf betalen en mag Omroep Gelderland zijn hand ophouden?

Quote

In Duitsland is de omroepen dit voorjaar opgelegd zich aan hun kerntaak te houden. Ook online

Omdat de publieke omroep taken verricht die commerciële bedrijven laten liggen, wordt altijd gezegd. Dat is het hele idee achter subsidie: de overheid steekt geld in activiteiten die anders niet gedaan zouden worden. Het Nationale Ballet zou als bedrijf niet kunnen bestaan.

Maar de publieke omroep besteedt de laatste jaren juist veel geld aan zaken die particuliere bedrijven allang bieden. Meer amusement, waarin al wordt voorzien door RTL en SBS. En meer geschreven nieuws, waarin NRC, de Volkskrant of menig regionale krant toch zeer bedreven zijn. De drie grootste nieuwssites van Nederland zijn AD.nl, NU.nl en NOS.nl. Toch gek dat die eerste twee belasting moeten afdragen waarmee de derde wordt gevoed.

In Duitsland is de omroepen dit voorjaar opgelegd zich aan hun kerntaak te houden. Ook online. Alleen beeld en geluid, geen tekst. Dus wel de leukste fragmenten van programma's, wel achter de schermen kijken, maar geen geschreven nieuwsberichten, geen lange verhalen. Goed idee! Meer kansen voor bedrijven die zelf ondernemen, meer geld voor programma's als Zembla en het Journaal, minder kosten voor de belastingbetaler.

  1. Luister hier de dagelijkse podcast van Luuk Ikink en Simone Wijnands

    Advocaat geliqui­deerd, Den Haag in debat en België zamelt geld in voor baby

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de ‘OchtendPod’: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in twintig minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.