Volledig scherm
Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD. © anp

Waarom schrijven wij Jos Brech en niet Jos B.?

Sommige nieuwsmedia hadden het tot gisteren over Jos Brech, en vandaag over Jos B. Wat doen wij?

Het AD en de daarmee samenwerkende regionale titels hanteren voor ethische en taalkundige kwesties een Stijlboek. Daarin is vastgelegd hoe we als redactie de dingen doen. Het is een leidraad, geen dictaat voor de eeuwigheid: het Stijlboek wordt regelmatig bijgeschaafd en aangepast.

Over verdachten staat in dat Stijlboek dat we die bij voorkeur noemen met hun voornaam en initiaal van de achternaam. Doel is hun privacy te beschermen. Immers: een verdachte is onschuldig, totdat de rechter heeft uitgesproken dat hij of zij schuldig is. De publiciteit zélf moet geen veroordeling worden. Tot het oordeel van de rechter noemen we een verdachte ook geen dader, verkrachter of moordenaar. Een uitzondering hierop is de situatie dat de verdachte een bekentenis heeft afgelegd, of als tv-/videobeelden overduidelijk laten zien wie de dader is.

Opsporing

In enkele gevallen kan de verdachte wél met volledige naam worden genoemd. Namelijk als het Openbaar Ministerie of de politie de naam vrijgeven en actief verspreiden, bijvoorbeeld met het doel het publiek te betrekken bij de opsporing. Dit was het geval bij Jos Brech. En dat heeft trouwens gewerkt: een Nederlander in Spanje die de berichten uit Nederland had gehoord en de foto's had gezien, waarschuwde de Spaanse politie.

Nu is Brech in hechtenis genomen, opsporing is niet meer nodig. Hij is weer verdachte, dus zouden we terug kunnen gaan naar de regel: initialen. Maar er is nog een tweede uitzondering bij welke verdachten met naam worden genoemd. Als het bekende mensen zijn, en het potsierlijk wordt om hun naam af te korten. Bijvoorbeeld als het gaat om de politicus Geert W. of de crimineel Willem H. Jos Brech is nu zo bekend dat er weinig privacy meer te beschermen is. We gaan dus niet nu krampachtig terug naar B. Iedereen weet wie Brech is en waarvan hij wordt verdacht.

Hans Nijenhuis
Hoofdredacteur AD