Waarom zou je nog sparen?
Rente naar nulpuntIn 2008 vochten de banken nog om ons spaargeld. En rentes van 5 procent waren de gewoonste zaak van de wereld. Vandaag de dag is de spaarrente gedaald tot krap 0,5 procent. Wat te doen met uw spaarcentjes?
Vooral over belastingvrij schenken aan kinderen en aflossen op de hypotheek krijgen we veel vragen
Gaan we ons spaargeld in een oude sok op zolder bewaren, of liever in het matras? Door de historisch lage spaarrente, bij grootbanken gemiddeld 0,5 procent per jaar, is de zoektocht naar alternatieven populair.
Het blijft koffiedik kijken, maar een verdere verlaging van de rente lijkt waarschijnlijker dan een verhoging. Gaan we Duitsland met een spaarrente van nog maar 0,05 procent achterna? Of moeten we zelfs gaan betalen (negatieve rente) om geld bij de bank te stallen?
Belastingvrij schenken
Dat de lage spaarrente een geliefd onderwerp op feestjes is, ondervinden financieel adviseur Peter Hendrikx uit Heeze en Amanda Bulthuis van de websites geld.nl en spaarrente.nl dagelijks aan den lijve. ,,Vooral over belastingvrij schenken aan kinderen en aflossen op de hypotheek krijgen we veel vragen", zegt de laatste.
In plaats van het spaargeld op een spaarrekening te laten staan, zijn er meerdere opties. Wie zijn spaarcenten niet nodig heeft, zou kunnen schenken. Bijvoorbeeld aan de kinderen, voor de aankoop van een woning of voor een studie. Maar let op: schenk je te veel, dan zadel je het nageslacht op met een extra belastingaanslag over de schenking.
Volgens Rabobank wordt met opgenomen spaargeld vooral de hypotheek afgelost. Daarmee zijn volgens de zegsman miljarden per jaar gemoeid. Financieel adviseur Hendrikx daarover: ,,Schulden aflossen is ook een vorm van rendement maken."
Ook beleggen blijft in trek. ,,Maar'', waarschuwt Bulthuis, ,,aan beleggen kleven risico's. Wie dit overweegt, moet zich hierin verdiepen. Of beleggen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Maar dat kost weer geld."
Wat kun je nog meer doen? Geld laten rollen is een optie, of via crowdfunding investeren in bedrijfjes. ,,Of sla je geld op in een kluisje. Die behoefte is door de lage spaarrente gegroeid", merkt directeur Jan Vermeulen van Fortados in Eindhoven.
Vreemde valuta
Sparen in het buitenland kan - mits binnen de Europese Unie - ook een mogelijkheid zijn. ,,Maar hou er wel rekening mee dat wie in een vreemde valuta spaart, valutarisico loopt", aldus Bulthuis.
Ondanks de zoektocht naar alternatieven sparen we met z'n allen flink door. Ons totale spaargeld (in juni bijna 20 miljoen euro) groeit. Maar het spaargeld dat we die maand hebben opgenomen (ruim 18 miljoen euro) stijgt óók.
Veilig of niet: uit een recente peiling van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat veel spaarders meer spaargeld thuis gaan bewaren, zeker als we voor sparen bij de bank zouden moeten gaan betalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Brussel geeft lidstaten financieel lucht om af te rekenen met corona en oorlog
Europa geeft zijn 27 lidstaten een jaar extra om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Door regeringen ook volgend jaar niet vast te pinnen op harde tekortafspraken, krijgen zij meer ruimte om af te rekenen met de economische gevolgen van zowel de coronapandemie als de Russische inval in Oekraïne. -
PREMIUMcolumn3
Eindelijk zwanger. En we noemen haar... Princess!
-
met video58
BNR zet video ‘snuivende’ Talitha Muusse in scène, Yvonne Coldeweijer trapt erin en deelt ‘juice’
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMMet video
Snelle beveiliger kan niet voorkomen dat actievoerders olietank beklimmen: ‘Shell kills’
Actievoerders van Extinction Rebellion zijn vanochtend op een grote olietank van Shell in Pernis geklommen. Met spandoeken protesteren ze tegen de fossiele industrie. -
PREMIUMAngela Kijkt TV34
Ze lijken bij de EO helemaal van het padje af met Amazing Grace
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.