Volledig scherm
Entrecote © Beef & Steak

Wat staat er op tafel deze kerst?

Beef & Steak (PARTNERBIJDRAGE)Wordt het een van de klassiekers of zetten we iets anders op tafel dit jaar? Het hoeft natuurlijk niet altijd hertenbiefstuk te zijn maar wel drie gangen graag, want de lat ligt hoog voor de kerstchef.

Volledig scherm
kalkoen © Beef & Steak

Kerst is zo’n moment waarop je graag grootvlees presenteert. Een mooi braadstuk dat na enkele zorgvuldige uren in de oven dampend en geurend wordt opgediend, op schaal. Kalkoen leent zich uitstekend en dat verklaart ook de populariteit van deze vogel. Deze kalkoenen komen meestal uit Frankrijk en worden niet erg ambachtelijk gehouden. Uit Engeland zien we de duurzame Kelly Bronze kalkoen, malser en smaakvoller.

Kerst is een feest van traditie, ook op tafel. De kalkoen hebben we ‘geleend’ van de Amerikanen. Gans, dat was eigenlijk onze traditie met kerst, al sinds de middeleeuwen. Gans is qua formaat vergelijkbaar met kalkoen en bevat iets meer vet zodat het niet kan uitdrogen zoals kalkoen soms doet.

Volledig scherm
Picanha © Beef & Steak

Traditie zie je ook terug in braadstukken. Rollades zijn populair, je kunt de niet te dure stukken opbinden tot een echte roast. Een roast, zoals de Engelsen zeggen, is een groot stuk rund- of varkensvlees. Je hebt roasts als het ribstuk – een standing rib roast –, een stuk entrecôte of (en daar zijn de Portugezen dol op) een ‘Picanha’. De Picanha is populair omdat dit heerlijke stuk runvlees goed te betalen is en eenvoudig te bereiden. Rosbief is bij ons traditie, in Italië houden ze van Porchetta; een braadstuk van varkensbuik –bij voorkeur met zwoerd- dat is gevuld met verse kruiden en opgebonden als een rollade. De ervaren chef kiest voor Beef Wellington, met een hele ossenhaas in dit niet zo eenvoudige gerecht met bladerdeeg.

Een ‘rack’ is een prachtige roast vanwege de schoongesneden ribben die het gerecht iets koninklijks geven, als een kroontje. Racks heb je van lam maar ook van varkensvlees en rundvlees en zelfs van wild. Denk aan hertenrack of wildzwijn rack.

Volledig scherm
Reerack © Beef & Steak
Volledig scherm
Speenvarken © Beef & Steak

Steeds vaker zie je dat de barbecue wordt aangestoken op eerste kerstdag, want alles smaakt beter van de barbecue. Je hebt ook een extra kooktoestel als je keuken niet is uitgerust voor zoveel gasten. Die barbecue leent zich ook voor het roken van je eigen kerstham.

Waar haal je dan dat grootvlees? Ga eens online shoppen en bekijk het aanbod van de grootste online kerstslager Beef&Steak. Zij leveren uit eigen voorraad gewoon aan huis, je hoeft niet in de rij te staan. Zelfs de driegangenrecepten hebben ze voor je klaarliggen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie of bezoek onze facebookpagina