Volledig scherm
Eind februari werden in het Duitse Essen twee ramkraken gepleegd. Er waren Nederlanders bij betrokken. © KDF TV

Weer plofkraak geldautomaat in grensstreek bij Duitsland

De zogenoemde 'Audi-bende' heeft mogelijk weer toegeslagen. In het Duitse dorp Dalum, net over de grens bij Twente, is in de nacht van woensdag op donderdag een geldautomaat opgeblazen. De daders namen vier cassettes met geld mee. Daarna vluchtten ze in een donkere Audi A6 richting de grens.

Volgens de Duitse politie is nog naar de auto gezocht, maar zijn de daders ontkomen. Het bankgebouw raakte flink beschadigd.
Dalum ligt ongeveer 10 kilometer van Meppen, waar drie Nederlanders in de nacht van dinsdag op woensdag een pinautomaat opbliezen. Ze kregen een zwaar ongeluk toen ze met hoge snelheid vluchtten. Een van de drie kwam om het leven, een tweede verkeert in kritieke toestand, de derde dader werd opgepakt. Vorige maand kwamen twee Nederlanders om tijdens de vlucht na een ramkraak.

Het westen van Duitsland wordt geteisterd door een reeks plof- en ramkraken. Die lijken vaak het werk van Nederlanders te zijn, die uitwijken omdat de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. De Duitse autoriteiten proberen de misdaadgolf te stoppen. De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen meldde donderdag trots dat de daders van een paar recente kraken met lege handen vertrokken. Ze werden gestopt door verbeterde beveiliging.

De Nederlanders probeerden hun slag te slaan bij Heinsberg, niet ver van Roermond en Sittard. Twee keer lukte het niet om de pinautomaat te forceren en een explosie te veroorzaken. De derde keer lukte dat wel, maar werd het geld waardeloos doordat het bewust werd besmeurd met rode verf.

De criminelen werken allemaal op dezelfde manier, benadrukt Duitsland: ze zoeken naar dorpen op het platteland, niet ver van de Autobahn en de grens. 's Nachts tussen 02.00 en 04.00 uur slaan ze hun slag. Vaak zijn ze binnen vijf minuten klaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement