Volledig scherm
© anp

Wéér wachtlijst in de jeugdzorg

UpdateDe wachtlijsten in de jeugdzorg zijn terug van weggeweest. De Kinderombudsman constateert dat één op de drie kinderen minstens 2 maanden op zorg moet wachten. De oorzaak is de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten.

Quote

De kwaliteit van wijkteams is nog zo wisselend. Maar het kan niet zo zijn dat je daar als kind afhanke­lijk van ben

Marc Dullaert - Kinderombudsman

Van ruim 1200 ouders en kinderen heeft 13 procent meer dan 5 maanden op hulp moeten wachten. Bij liefst 20 procent leidde de wachttijd tot grote problemen. Dat constateert Kinderombudsman Marc Dullaert in een rapport dat vrijdag verschijnt.

Kinderen wonen soms langer in een onveilige gezinssituatie en hun problemen groeien, waardoor ze uiteindelijk zwaardere zorg nodig hebben. Of ze moeten het doen met zorg die niet de beste is. Het gaat bijvoorbeeld om tieners met ­gedragsproblemen die spijbelen en drugs gebruiken, maar toch 4 maanden op hulp moeten wachten. Of om jongeren met een verleden van suïcidale gevoelens die onnodig in een psychiatrische kliniek moeten blijven, omdat de wijkteams - die ­nazorg moeten regelen - kampen met wachtlijsten. Die wijkteams zijn juist bedoeld om zorgvragen van gezinnen snel op te sporen en de juiste zorg te regelen.

Noodklok
Maar ook bij Veilig Thuis, het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, bestaan wachtlijsten. De Inspectie Jeugdzorg luidde daarover onlangs de noodklok. De Kinderombudsman ziet dat die organisaties te lang wachten met het overdragen van dossiers aan de wijkteams. Ze vertrouwen niet op de expertise van die gemeentelijke professionals. ,,De kwaliteit van die wijkteams is nog zo wisselend. Maar het kan niet zo zijn dat je daar als kind afhankelijk van bent'', stelt Dullaert.

Quote

Kinderen horen niet in de wachtkamer

Marc Dullaert

De Kinderombudsman verwacht dat de wachtlijsten dit jaar verder oplopen. Gemeenten krijgen opnieuw minder geld van het Rijk voor het regelen van de jeugdzorg. Daardoor kopen ze te weinig behandelingen in. Zorgaanbieders plaatsen kinderen op de wachtlijst als ze het aantal ingekochte behandelingen hebben gedaan.

En het gaat mis bij de huisartsen. Die zijn verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de verwijzingen, maar hebben geen goed zicht op de contracten tussen gemeenten en jeugdzorginstellingen. Ook hebben ze geen zicht op de wachtlijsten die daar zijn. Ze verwijzen kinderen daardoor soms door naar een aanbieder met een flinke wachttijd.

Wijkteam
Huisartsen zetten zelf noodgedwongen praktijkondersteuners in om kinderen toch in de gaten te kunnen houden terwijl ze op zorg wachten. Andere ouders geven aan dat ze in de wachttijd helemaal geen contact hebben gehad met het wijkteam. ,,Het zijn allemaal signalen dat het nog niet goed gaat met de jeugdzorg bij gemeenten'', concludeert Dullaert. ,,Kinderen horen niet in de wachtkamer.''

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat weten het rapport van de Kinderombudsman heel serieus te nemen. ,,De voornaamste zorgen die hij signaleert, herkennen wij. En daar hebben we ook al actie op genomen met de gemeenten en de aanbieders van jeugdhulp. Aan de verbetering van de deskundigheid van wijkteams wordt gewerkt. Gemeenten en aanbieders benadrukken bij mij dat kinderen die niet kunnen wachten altijd met voorrang worden geholpen. Maar we blijven natuurlijk opletten hoe het gaat met wachten en toegang tot hulp.''

  1. Luister hier de OchtendPod met Luuk Ikink en Simone Wijnands

    Een mooi gebaar van Oranje, straf voor Robin Martens & Syriëgan­gers in Nederland

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.
  2. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor liggen de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.