Aangeboden door Sooda Internetbureau
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Sooda Internetbureau

Welke internetsnelheid heb je echt nodig?

Sooda InternetbureauEen razendsnelle internetverbinding klinkt iedereen goed in de oren. Toch kan de verbinding voor de één snel zijn en voor de ander nog steeds te langzaam. Dit komt niet alleen omdat we ‘snelheid’ verschillend interpreteren maar ook omdat onze snelheidsbehoeften variëren. Om er achter te komen welke internet snelheid je echt nodig hebt zal je verder moeten kijken dan enkel de snelheid in megabits per seconde. 

De snelheid van een internetverbinding

De snelheid van je internetabonnement wordt aangegeven in downloadsnelheid en uploadsnelheid in Mbit/s. Bij de downloadsnelheid gaat het dus om het aantal Mbit/s waarmee je data van het internet downloadt, bijvoorbeeld wanneer je een film streamt. Bij de uploadsnelheid gaat het om de snelheid waarmee je een bestand naar het internet uploadt, hierbij kun je denken aan het plaatsen van een Instagram foto. Bij de meeste providers is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid omdat de meeste mensen meer downloaden dan uploaden. De beschikbare snelheden verschillen per provider en adres. In theorie zijn verbindingen tussen de 20 Mbit/s en 1000 Mbit/s haalbaar. Is je internetverbinding trager dan dat je provider aangeeft? Dan kan je wellicht je wifi-signaal verbeteren.

Volledig scherm
© Sooda Internetbureau

Factoren die invloed hebben

Naast de internetsnelheid zelf zijn er meer factoren die invloed kunnen hebben op je snelheidservaring. Door hier rekening mee te houden kan je beter inschatten welke abonnement je moet afsluiten.

Je internetgedrag

Hoe intensiever je internetgebruik des te hogere internetsnelheid je nodigt hebt. Voer je enkel wat simpele zoekopdrachten uit en bekijk je wel eens een filmpje op YouTube dan heb je voldoende aan een snelheid van 20 Mbit/s. Dit kan veranderen als je regelmatig gamed of 4K films of series streamt. Een lage internetsnelheid zal er dan extreem lang over doen om de data te downloaden, wat resulteert in buffermomenten tijdens het kijken van series of haperingen bij het gamen.

Volledig scherm
© Sooda internetbureau

De samenstelling van je huishouden

Ook de samenstelling van je huishouden kan invloed hebben op de internetsnelheid die je nodig hebt. Als je een groot huishouden hebt met intensieve internetgebruikers zal een snelheid van 80 Mbit/s of hoger geen luxe zijn. Maar ook wanneer het niet allemaal intensieve gebruikers zijn kan de verbinding trager worden wanneer iedereen tegelijk online is. Houdt daarom rekening met de samenstelling van je huishouden bij de keuze voor een abonnement.

Op basis van de bovenstaande criteria kan je onderstaande tabel als richtlijn gebruiken.

Volledig scherm
© Sooda Internetbureau

‘De journalisten van DPG Media zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’