Wereldwijde drugshandel via 'narcostaat' Nederland
Nederland kan zich Europees kampioen drugshandel noemen, zo blijkt uit een rapport van de EU. Drugs uit alle hoeken van de wereld lopen via Nederland, vooral via de haven van Rotterdam. Ook handelaren van alle continenten zoeken elkaar op via Nederlandse contacten.
Delen per e-mail
Waar een klein land al zo lang onmisbaar in kan zijn. Wie het deze week verschenen EU-rapport over de Europese drugsmarkt leest, zou kunnen denken dat Nederland een soort narcostaat is, een polderversie van Mexico en Colombia ineen.
Niet alleen is Nederland de grootste drugsproducent van Europa, het is ook het belangrijkste overslagpunt voor de mondiale handel in cannabis, cocaïne en heroïne. Intussen ziet Nederland zich volgens het rapport geconfronteerd met 'internationaal en langdurig geweld' dat samengaat met de drugshandel.
De belangen zijn groot: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard euro aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. De financiële crisis heeft blijkbaar nauwelijks gevolgen gehad voor de handel in verdovende middelen.
Tekst loopt door onder infographic.
Wiet
Vanuit Nederland wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam, waar jaarlijks elf miljoen containers arriveren, waarvan slechts vijftigduizend worden gecontroleerd.
Coke die zijn weg vindt naar Rusland, Azië, het Midden-Oosten en Australië wordt herverdeeld in Nederland. Marokkaanse en Afghaanse hasj verspreidt zich via Nederland over Europa. Aanvoerlijnen van heroïne uit het oosten vertakken zich in Nederland naar de rest van het continent.
Brabant en Limburg
Maar niet alleen de Hollandse handelsgeest maakt Nederlandse criminele organisaties tot multinationals. De nijverheid van met name Brabanders en Limburgers vormt de absolute melkkoe van de Nederlandse drugsindustrie: synthetische drugs. Verreweg de meeste xtc die in Europa én de VS wordt geslikt, komt uit drugslaboratoria in vooral Zuid-Nederland.
Europa is nagenoeg zelfvoorzienend als het gaat om xtc en mdma. Die overvloed aan partydrugs heeft ook zijn effect op de binnenlandse markt: in elk Europees land melden xtc-gebruikers dat zij weleens problemen hebben om aan drugs te komen. Behalve in Nederland.
Kenniseconomie
Ook de kenniseconomie floreert in de drugsscene. Buitenlandse criminelen, tot in India aan toe, vragen hun Nederlandse branchegenoten om advies bij het opzetten van wietkwekerijen en xtc-laboratoria. Die consultancy omschrijft het rapport als 'crime-as-a-service', een totaalpakket aan kennisoverdracht en advies.
Daarnaast komen buitenlandse criminele groepen graag naar Nederland om gebruik te maken van de Nederlandse 'dealmakers', de 'diepgewortelde en groeiende' Nederlandse criminele organisaties die contacten faciliteren tussen bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse drugskartels en Europese groothandelaren.
Zo zijn er banden met de Italiaanse maffia, Turkse heroïnehandelaren, Engelse gangsters, Colombiaanse cocaboeren, Albanese tussenhandelaren, West-Afrikaanse transporteurs, Marokkaanse hasjboeren, Afghaanse papaverplanters en Australische motorbendes. Want Nederland is deskundig en innovatief op drugsgebied en is dat al jaren: 'de belangrijkste innovaties in de cannabisproductie van de afgelopen 20 jaar komen uit Nederland.' Hollandse xtc-laboratoria worden bovendien 'steeds professioneler' ingericht, stelt het rapport.
Slim
Innovatie is essentieel, in elke economische sector. Van dat besef lijken ook de Nederlandse drugscriminelen doordrongen. Ze hebben ambitie, zoeken naar slim gebruik van nieuwe technieken en kijken naar de toekomst: ook de drugs die via goed verborgen platforms op internet worden verkocht, komt voor een substantieel deel uit Nederland. Zo zet een lange Nederlandse handelstraditie zich onverminderd voort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
-
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
-
Europeanen besteden jaarlijks 24 miljard aan drugs
Europeanen geven jaarlijks zeker 24 miljard euro uit aan drugs. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van Europol en het Europese drugskenniscentrum EMCDDA. Cannabis is met 38 procent de meest verhandelde drug, gevolgd door heroine (28 procent), cocaïne (24 procent), amfetamine (8 procent) en xtc (3 procent). -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’
-
Chaos compleet: Schalke zet complete technische staf op straat
Schalke heeft de complete technische staf vanmorgen de wacht aangezet. De Duitse hekkensluiter van de Bundeliga ontsloeg trainer Christian Gross, technisch directeur Jochen Schneider, teammanager Sascha Riether en conditie- en fysiektrainer Werner Leuthardt. Daarmee is de crisis bij de club in verval compleet. -
PREMIUM
Geen bloed, zweet en tranen voor Lil’ Kleine bij zijn kortste schnabbel ooit
Zeventien jaar na de dood van André Hazes maakte de muziek van de volkszanger gisteren zijn debuut tijdens een livestreamconcert. Twee dingen vielen op: de gezelligheid bleef overeind en Lil’ Kleine had de kortste schnabbel ooit. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.