Volledig scherm
Klaas, Annemieke en Tim. Wie is de Mol? © Fotocollage AD

Wie is de Mol? Alle feiten op een rij, en het is dan toch...

RUBRIEKIn haar mollenboek hield AD-verslaggever en molloot Fleur Reijngoudt de afgelopen weken elke zaterdagavond haar bevindingen bij. Ze praatte je bij over complotten, vreemde acties en haar laatste theorieën. Nu, vlak voor de ontknoping, zet ze de meest opvallende hints op een rij en geeft vast antwoord op de vraag: Wie is de Mol?

Volledig scherm
AD-verslaggever en fanatieke widm-kijker Fleur Reijngoudt neemt je mee in haar overpeinzingen © AD

Poll

Zaterdag is eindelijk de ontknoping. Maar wie is volgens jou de mysterieuze Mol?

  • Klaas van Kruistum (41%)
  • Annemieke Schollaardt (28%)
  • Tim Hofman (31%)
16508 stemmen

Zoals ik eerder al schreef: er zijn drie opties. 1. Klaas is de Mol. Annemieke of Tim wint het spel. 2. Tim is de Mol. Klaas wordt de winnaar, Annemieke de verliezer. 3. Annemieke is de Mol. Beide finalisten zitten er finaal naast. 

Voor ik tot een conclusie kom, loop ik nog even de afleveringen langs.

Aflevering 1. Wijsmaken
Voor het eerst in de Wie is de Mol?-geschiedenis zien we dat Art de Mol klaarstoomt. Daarbij spreekt hij de woorden: ,,Je kunt af en toe geld verdienen voor de pot, om je tegenstanders te misleiden en je moet natuurlijk net zo'n felle strijd leveren om jokers te bemachtigen als de rest, anders val je door de mand. We spreken elkaar pas weer bij de finale."

Volgens mijn research is Tim de enige met wie de presentator gedurende dit seizoen geen een-op-een-contact heeft gehad. Ook lijkt het erop dat 'follow the money' niet per se de juiste tactiek is dit jaar. Misschien heeft de Mol wel héél veel jokers verdiend. Annemieke? Trouwens, Annemieke, je maakt mij niet wijs dat jij écht geen twee mensen van jouw leeftijd kon vinden in die bomvolle metro. Je spreekt bijna vloeiend Spaans. 

Nog één puntje wat betreft 'wijsmaken' dan: Klaas maakt de groep wijs dat hij geen ambitie heeft om penningmeester te worden. Als hij de Mol is, weet hij dondersgoed dat zijn foto op de achterkant van het geld staat. Dan is deze functie natuurlijk juist de baan van zijn dromen.

2. Het laatste woord, letterlijk
De letterlijke laatste woorden van deze aflevering, zijn die van Remy. Airen moet afscheid nemen en de harpist vraagt zich hardop af of hij dan misschien de volgende afvaller is. De twee zaten namelijk, zo denkt hij, op dezelfde Mol. En ja hoor, de week erna moet Remy vertrekken. Maar, we kunnen hier natuurlijk niet om dé hint van het jaar heen: Mol cf. Klaas. 

Gedurende deze aflevering zat ik nog in mijn Annemieke-tunnel. In mijn aantekeningen staat dan ook dat cf. stond voor het feit dat Klaas net als Annemieke dj was bij 3FM. Ik heb zelfs nog ergens een schaduw van een koptelefoon voorbij zien komen. In de opdracht waarbij een groepsfoto gemaakt moest worden van kleurrijke mensen op een trap, werden de meeste fouten gemaakt in het middelste vak. Dat behoorde toe aan Ellie, Remy en, juist ja: Annemieke. Ook dit paste dus heerlijk in het plaatje van mijn tunnelvisie.

Bijlage
Volledig scherm
Waar is Klaas? © Avrotros

3. Wie schrijft die blijft
Tsja, Remy wilde geen macht over de test. Hij schrijft het luttele bedrag van nul euro op en moest naar huis. Wie wél iets opschreef, mocht blijven. Remy zat volgens mijn administratie trouwens níet op Klaas en Annemieke. Dat werd hem fataal.

Dit was ook de aflevering van het lasergamen in Fortaleza de Santo Domingo. Annemieke laat zich vlak voor de finish afschieten met een verdubbelaar in haar hand en Tim wil zijn leven opofferen voor de groep als verkenner. Klaas rent met honderd euro en een verdubbelaar over de finish. Waarom zou je dat doen als Mol? Maar, we hebben net van Art geleerd dat we de follow-the-moneytaktiek los moeten laten dit jaar. Kijk voor de grap even naar deze foto. Zie jij Klaas?

4. Minder dan je denkt
Annemieke pakt drie jokers en 500 euro mingeld in een mijn in Las Galeras. Dit terwijl ze zei dat ze maar één joker had gepakt. De groep verdiende met deze opdracht dus minder dan ze dachten. Die ene joker die Annemieke pretendeerde te hebben, ging naar Klaas. Tim pakte de kaart waar tips op stonden voor test vier, maar die werd afgepakt door Ellie. 

Op het strand van Las Galeras is misschien ook wel minder geld verdiend dan we denken... We zullen het zaterdagavond weten. 

5. 3 al weg, 7 over
Wie het weet, mag het zeggen. Ik heb werkelijk geen clue hier. 

Volledig scherm
Wie houdt wie verkeerd om? © Avrotros

6. Misplaatst
Op de groepsfoto die de kandidaten moeten maken in Santiago - ze gaan op zoek naar zichzelf - is het een en ander verkeerd gegaan. Eigenlijk doen ze het hier alledrie niet goed. Zoek de verschillen hierboven.

In de twee gespiegelde kwamers moesten de kandidaten juist géén verschillen zoeken. Annemieke, Klaas en Tim in één kamer. Daar is hoe dan ook alles verkeerd gezet. Als het kontje van Klaas tegen de tafel uiteindelijk een officiële hint wordt, dan lig ik wel onder die tafel van het lachen.

7. Iets is niets
Iedereen heeft iets - Annemieke iets meer dan de rest - tijdens vier op een rij. Maar, de zwarte vrijstelling van Klaas zorgt ervoor dat dat allemaal niets waard is tijdens de test. De rijen liggen overigens ook in een kruis, wat natuurlijk zou kunnen wijzen op Klaas van Kruistum. 

Deze aflevering gebeuren er meer gekke dingen: Annemieke wijst de groep niet op de nummers van de monitoren in het verlaten resort, en Tim en Klaas herkennen hun eigen koffer niet. Al komt Tim toch nog op de valreep binnen gerend met het juiste exemplaar.

8. Min of meer uitzonderlijk
Annemieke roept zichzelf uit tot couch potato. Omdat dat de beste positie voor de Mol is? Maar, ze komt wel terug met duizend euro. We hebben niet gezien hoeveel geld Art haar heeft gegeven. Is dat niet min of meer uitzonderlijk? 

In het klokkenspel doet Annemieke weer het een en ander goed. Ze wijst Klaas op een klok achter zich, die verder in de min dreigt te gaan. Uiteindelijk zet Klaas hem, na wat histerisch geschreeuw, toch uit. 'Het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug.' Dat is toch wel de meest gehoorde oneliner dit seizoen.

9. Fotofinish
Dit moet toch wel verwijzen naar Usain Bolt alias Klaas. Ik kan oprecht niets anders bedenken.

Klaas geeft zijn Mol nog even een complimentje, door te wijzen op hoe laag de pot wel niet staat. Steek hij zichzelf nog even wat veren in de billen?

Wie is de Mol?
Ik moet toegeven. Het is een lastige dit jaar. Al sinds aflevering één zat ik op Annemieke. De laatste drie afleveringen, heb ik haar wat losgelaten. Ze deed zó haar best. Tim heb ik daarentegen eigenlijk nooit verdacht, maar die doet de laatste afleveringen juist hele gekke dingen. En Klaas, ja... Die werd na aflevering twee gebombardeerd tot dé Mol bij het grote publiek.

Als ik het opschrijf, is het definitief en kan ik niet meer terug. Een 'ik verdacht haar vanaf aflevering één' doet niet meer ter zaken als Annemieke toch de Mol blijkt. Tim, als jij het bent: ik maak een hele diepe buiging.

Maar, ik ben bang dat het toch gewoon Klaas is.