Volledig scherm
Het wilde zwijn laat niet met zich spotten. Twee honden zijn afgevoerd naar de dierenarts. © pixabay

Wild zwijn slaat toe in Ede: twee honden gewond

In een week tijd hebben twee honden een ontmoeting met een wild zwijn in Ede moeten bekopen met een spoedbezoek aan de dierenarts. Beide dieren liepen flinke wonden op na de aanval van het zwijn in bosgebied de Sysselt.

„Elk jaar hebben we er wel een paar. Maar in één week twee honden is wel opvallend”, vertelt dierenarts Willem van der Linden van Dierenartsencentrum Ede-Bennekom. In dit geval ging het om twee grotere honden. „Een bouvier en een kruising uit Spanje, een dogachtige van zo'n 50 kilo.” 

Slagtanden

Quote

Het zwijn had de hond in de bil gegrepen

Dierenarts Willem van der Linden

Beide dieren waren echter geen partij voor het zwijn. „Vooral die hond uit Spanje was er slecht aan toe toen het dier bij ons binnenkwam. Het zwijn had de hond in de bil gegrepen. Daarbij waren de slagtanden van het zwijn zo diep doorgedrongen dat enkele spieren volledig doorgescheurd waren.”

Ook de bouvier, die gisteren werd aangevallen, werd in de bil gebeten. „Die hond had een wond van zo'n 7 centimeter diep.” Beide dieren zijn succesvol geopereerd.

Via Facebook roept de dierenartsenpraktijk hondenbezitters op waakzaam te zijn in losloopgebieden waar ook zwijnen leven. „Van zo'n beest wint een hond het niet één-twee-drie. Enkele jaren geleden hebben we zelfs een hond moeten laten inslapen na een gevecht met een zwijn. De kleine teckel was dusdanig gewond geraakt, dat opereren geen zin meer had”, vertelt de dierenarts.

Klik hier om de ongeblurde foto's te bekijken.

Volledig scherm
De bouvier liep een wond van zo'n 7 centimeter op. © Dierencentrum Ede-Bennekom
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement