Volledig scherm
© ANP

Wilders wilde Rutte en Asscher laten verhoren

UpdateGeert Wilders heeft grote moeite gehad om getuigen te vinden voor zijn strafproces, dat vrijdag begint. Hij wilde onder anderen premier Rutte en vicepremier Asscher laten verhoren, maar de rechtbank wees dat af. Deskundigen haakten af uit angst voor hun veiligheid of om in zijn kamp te worden getrokken.

Volledig scherm
Geert Wilders © ANP

Dit blijkt uit de conceptpleitnota van Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops, die in handen is van het AD. Eerder al beklaagde de PVV-leider zich dat hij maar weinig getuigen mag horen in het proces rond zijn minder-Marokkanenuitspraak uit 2014. Uit de documenten blijkt dat het onder meer gaat om toppolitici. Naast Rutte en Asscher wilde Wilders ook de ministers Opstelten en Plasterk, eurocommissaris Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof laten horen. Ook dat wees de rechtbank af.

'Politiek proces'
Waarom Wilders juist hen wilde laten horen, verduidelijkt de nota niet. Wilders heeft altijd gesproken van een 'politiek proces'. Deze politici spraken zich heel fel uit tegen de Marokkanen-uitspraak. Wilders kan hen er bovendien op aanspreken dat andere politici die kritiek uitten op Marokkanen, zoals PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman, niet werden vervolgd. ,,Dan is er geen premier die er schande van spreekt'', zei Wilders daarover.

Deskundigen trekken zich terug
Uit de notities blijkt verder dat Wilders in het proces wil bepleiten dat zijn uitspraken in een 'context' zijn gedaan, hij eigenlijk hetzelfde zei als hij eerder deed in het parlement en dit op 'feiten' zou berusten. Opvallend genoeg blijkt dat twee deskundigen - een criminoloog en een expert op het gebied van radicalisering - zich terugtrekken, omdat ze bang zijn 'geframed' te worden. ,,In die zin dat hij als deskundige wordt geplaatst in 'het kamp Wilders'', schrijft Knoops. Een andere reden om weg te blijven was dat de getuige 'vreest voor de veiligheid van zijn familie'.

Farce

Wilders haalde vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie en noemde het proces dat vrijdag tegen hem begint een 'enorme bende' en 'een farce'. Hij wijst daarin onder meer naar het op voorhand lekken van de conceptpleitnota van zijn advocaat Knoops. Wilders: ,,Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce.''

  1. LIVE | Boeren op weg naar ministerie van Landbouw, politie verricht arrestatie
    Boerenprotest

    LIVE | Boeren op weg naar ministerie van Landbouw, politie verricht arrestatie

    Duizenden boeren hebben zich verzameld in Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het protest loopt stilletjes aan ten einde. Farmers Defense Force-voorman Mark van den oever heeft een ultimatum gesteld aan het kabinet. Hij eist voor 15.00 uur excuses van Mark Rutte en minister Carola Schouten voor het landbouwbeleid, anders gaan ze ‘optoeren en gas geven’. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.