Volledig scherm
© ANP

'Woningverkoop gaat naar record'

De woningmarkt lijkt de crisis definitief van zich af te hebben geschud. Volgend jaar naderen we zelfs het recordaantal woningverkopen dat in 2006 werd gevestigd. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro.

Quote

Mensen hebben duidelijk weer vertrouwen in de woning­markt

Philip Bokeloh
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Bijna 210.000 huizen wisselden 10 jaar geleden van eigenaar. Een record. Volgend jaar zal het aantal woningverkopen ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen, zo voorzien de economen van de grootbank.

Het komt niet helemaal onverwacht; met de 184.000 transacties in de afgelopen 12 maanden liggen de woningverkopen ook al weer op het niveau van vóór de kredietcrisis.

Dat de woningmarkt de wind flink in de zeilen heeft, is vooral te danken aan de ultralage hypotheekrente en de opleving van de economie. Die lage rentestand maakt het aantrekkelijker om een eigen woning te kopen.

Starters
Niet alleen starters zien hun kans schoon op de woningmarkt, ook huizenbezitters die de afgelopen jaren een verhuizing hebben uitgesteld, durven zich nu weer op de koopmarkt te storten. ,,Mensen hebben duidelijk weer vertrouwen in de woningmarkt," zo constateert Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

Niet alleen de rentestand, maar ook de stijgende huizenprijs geeft de aantrekkende woningmarkt een zetje. Tijdens de crisisjaren daalden huizen flink in waarde, soms wel 25 procent. Nu die prijzen weer in de lift zitten, staan ook minder huizen 'onder water'. Ofwel: de uitstaande hypotheekschuld is niet meer hoger dan de waarde van het huis. Bokeloh: ,,Dat maakt het voor een grote groep eigenaren ook weer gemakkelijker om van woning te wisselen."

Goede zaken
Als die groep doorstroomt, is dat volgens de economen niet alleen goed nieuws voor de huizenmarkt, maar voor een groter deel van de economie. Aanpalende sectoren, zoals bouwmarkten en keukenboeren doen dan immers ook goede zaken.

Het Economisch Bureau van ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 4 procent zullen stijgen. Eerder voorspelden de economen een stijging van 3 procent. Voor 2017 schatten zij dat de stijging ook op 3 procent uitkomt.

Hypotheeknorm
Overigens gaat Bokeloh ervan uit dat de prijsstijging wel enigszins binnen de perken zal blijven. Hij wijst op het besluit van de overheid om de hypotheeknormen almaar aan te scherpen. ,,Kopers mogen steeds minder lenen op basis van zowel hun inkomen als de waarde van het onderpand."

Die scherpere regels lijken vooral jongeren te treffen. Dat heeft ermee te maken dat zij in de regel minder verdienen en vaker een flexibel arbeidscontract hebben, waardoor ze moeilijker aan een hypotheek kunnen komen.

Overigens blijkt uit het onderzoek van het Economisch Bureau dat kopen wel de voorkeur geniet. Een meerderheid van de huishoudens zegt een koopwoning te verkiezen boven een huurwoning. Dat was de afgelopen 3 jaar wel anders: toen zag een meerderheid juist meer in huren.

Poll

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

  • Ja, alles om de verspreiding te voorkomen (33%)
  • Nee, ik vind dat privacygevoelige informatie (48%)
  • Ik twijfel, ik wil er eerst meer over weten (19%)
13645 stemmen