Volledig scherm
© anp

Woonbond stapt naar rechter om 'gluurverhoging'

In een uiterste poging om de huurverhoging voor scheefwoners terug te draaien, daagt de Woonbond de Belastingdienst, de overheid en verhuurders voor de rechter.

De Woonbond eist dat de extra huurverhogingen voor huishoudens met middeninkomens worden teruggedraaid. De huur die zij afgelopen drie jaar te veel hebben betaald, in totaal zo'n 300 miljoen euro, vordert de belangenorganisatie terug.

Zo'n 500.000 huurders die meer dan 33.000 euro verdienen, hebben sinds 2013 extra huurverhogingen gekregen. Die maatregel moet 'scheefwoners' aansporen hun sociale huurwoning te verruilen voor een woning in de vrije sector of een koophuis.

Om te bepalen of iemand te veel verdient, kunnen woningcorporaties sinds 2013 inkomensgegevens opvragen bij de Belastingdienst. Die praktijk - door tegenstanders omgedoopt tot gluurverhoging - is echter in strijd met de privacywetgeving, zo bepaalde de Raad van State onlangs.

Quote

Het gaat niet alleen om het terugvorde­ren van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs

Ronald Paping

Te veel huur
Volgens de Woonbond betekent die uitspraak dat honderdduizenden huurders ten onrechte te veel huur hebben betaald. Met de Belastingdienst en verhuurdersorganisaties wilde de Woonbond daarom over een schikking praten, maar dat verzoek hebben die organisaties afgelopen week afgeslagen. ,,Daarom zijn we nu genoodzaakt juridische stappen te ondernemen,'' zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond.

In een kort geding bij de rechtbank in Den Haag eist de bond donderdag dat de organisaties direct stoppen met het verwerken van inkomensgegevens. Dat gebeurt, ondanks de uitspraak van de Raad van State, nog steeds. Wetswijzigingen waarmee Minister Blok van Wonen en Rijksdienst een einde aan die praktijk wil maken, zijn nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer.

100 euro per maand extra
Daarnaast bereidt de Woonbond namens huurders een collectieve zaak voor tegen de verhuurdersorganisaties, de Belastingdienst en de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken om te veel betaalde huur terug te eisen. Die organisaties kunnen ook individuele claims verwachten, waarschuwt de bond.

,,Het gaat dan niet alleen om het terugvorderen van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs. Die is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.'' 

Niet terug
Paping wijst erop dat middeninkomens vaak niet terechtkunnen in de vrije sector, omdat daar geen betaalbare woningen beschikbaar zijn. ,,Ondertussen zien ze hun huur jaar op jaar fors stijgen. Zo wordt huren voor velen onbetaalbaar. Nu blijkt dat deze extra huurverhogingen onrechtmatig zijn, moet dit worden gecorrigeerd.''