Volledig scherm
© epa

'Wrakstuk vermiste MH370 gevonden bij Mozambique'

Voor de kust van Mozambique is woensdag een onderdeel gevonden dat mogelijk afkomstig is van vlucht MH370 van Malaysia Airlines, die op een week na precies twee jaar geleden spoorloos van de radar verdween boven de Indische Oceaan.

Het object is gevonden op een zandbank in de Straat Mozambique, een zeestraat tussen Mozambique en Madagascar in, meldt NBC News. In dezelfde hoek van de Indische Oceaan werd in juli vorig jaar al een stuk van het vermiste toestel gevonden.

Een wrakstuk is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een soortgelijk vliegtuig als vlucht MH370, een boeing 777, laat de Maleisische minister van Vervoer weten. Maar of het echt om MH370 gaat, zegt Liow Tiong Lai nog niet te kunnen vaststellen.

Op het onderdeel staat 'NO STEP' geschreven. Mogelijk gaat het om een zogeheten stabilisator van het staartdeel.

Onderzoek
Onderzoekers uit Maleisie, Australie en de VS onderzoeken het object. Volgens hen is het best mogelijk dat het om een onderdeel van vlucht MH370 gaat, melden ingewijden. Maar zo lang uitsluitsel uitblijft ,,maan ik iedereen zich te onthouden van ontijdige speculatie'', zei Liow Tiong Lai.

Ook experts van Boeing onderzoeken de foto's, maar het bedrijf wil nog niet reageren op de vondst. 

Twee jaar vermist
Op 8 maart is het precies twee jaar geleden dat de MH370 met 239 mensen aan boord vertrok vanuit Kuala Lumpur in Malasië. De Boeing 777-200 zette volgens plan koers naar de Chinese hoofdstad Beijing.

Om onduidelijke reden veranderde het vliegtuig na 40 minuten van koers, maakte twee scherpe bochten, keerde om, en vloog richting Antarctica. Sindsdien ontbreekt ieder spoor.

De zoekactie naar het toestel heeft nog altijd niets opgeleverd. ,,Het is mogelijk dat we niet zullen slagen'', erkende Martin Dolan van de Australische transportveiligheidsdienst begin dit jaar. Als geen nieuwe aanwijzingen opduiken, eindigt de zoektocht volgens Dolan waarschijnlijk rond juni. 

Lees alles over de vermissing van vlucht MH370 in ons dossier

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement