Volledig scherm
PREMIUM
© anp

'Yurigate' staat symbool voor een veranderend Nederland

Rio 2016Duitsland-correspondent Wierd Duk keek met verbazing naar de opwinding in Nederland rond turner Yuri van Gelder. 'De mythe van de rebelse Hollander die het gezag tart is hardnekkig'. Vanaf 1 september reist Wierd Duk door Nederland als politiek commentator voor deze krant.

'Zet 'm op Yuri!' De roepende vrouw bij de rechtbank, waar Yuri van Gelder vrijdag z'n gelijk wilde halen, stond niet alleen. Nadat de turner maandag door chef d'équipe Maurits Hendriks naar huis wasgestuurd, stak in Nederland een storm van verontwaardiging op. Wat denken die arrogante bobo's wel niet, zo'n toffe gozer als Yuri zo hard straffen voor een misstapje? 'Hendriks leidt de Olympische ploeg als een jongensinternaat,' schreef de Volkskrant. En dat is niet goed. De rebelse Van Gelder deelt vanzelfsprekend die kritiek. Ja, hij had 'een foutje' gemaakt, erkende de ringenspecialist. Maar hé, een foutje, daar kom je in gedoogland Nederland toch wel mee weg? Wat nou regels?

Aan de andere kant staan de 'hardliners', de bewakers van orde en gezag. Van Gelder heeft met zijn uitspatting niet alleen zichzelf, maar heel'Team NL' gedupeerd, vinden zij. De turner verdient daarom uitsluiting. Topsport vereist nu eenmaal stricte zelfdiscipline. Voor voetbalcoach Co Adriaanse - berucht om diens straftrainingsessies op onmogelijke tijdstippen - is dit zo vanzelfsprekend dat hij de vraag of Van Gelder terecht is aangepakt niet eens leek te begrijpen: 'Moet ik dat nog uitleggen?', verzuchtte Adriaanse tegen deze krant.

 1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.
 2. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.